22 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Maj 2013 21:08

Najpoželjniji poslodavci u BiH

 

Kompanija dm drogerie markt proglašena je na večerašnjoj Ceremoniji dodjele priznanja najpoželjniji poslodavci u BiH, za najpoželjnijeg poslodavca u 2013. godini. U kategoriji 10 najpoželjnijih poslodavaca u 2013. godini, priznanja su još dobli kompanije: Coca-Cola HBC B-H d.o.o Sarajevo,  AlJazeera Balkans, Raiffaisen banka, Microsoft BiH, Violeta, Authority Partners, Unicredit Bank, ASA Group i Philip Morris BH. 


U kategoriji najpoželjniji poslodavac u ICT sektoru prvu nagradu je dobio SIEMENS BiH, u FMCG sektoru najbolja je bila kompanija  Konzum d.o.o. Sarajevo, u proizvodno-prodajnom sektoru kompanija Prevent BiH, u finansijskom sektoru BBI Banka, u sektoru javnih preduzeća BH Telecom a u sektoru farmacije Glaxo SmithCline BiH. Kompanija Development studio i portal Posao.ba i ove godine šesti put zaredom dodjeljuje priznanja kompanijama. Ukupno 12.590 ispitanika iz svih dijelova BiH nominovalo je više od 280 kompanija, od čega je odabrano top 100 kompanija koje su osvojile najveći broj glasova. 


U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom dva mjeseca: februar i mart 2013. godine, učestvovalo je 12.590 ispitanika iz svih dijelova BiH, a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava. Najpoželjniji poslodavac pokrenut je 2007. godine kad je Posao.ba prvi put pokrenuo istraživanje na portalu kako bi se saznalo ko su to poslodavci za koje bi korisnici najviše voljeli raditi. Nakon velikog interesa javnosti i pozitivnih reakcija kompanija, istraživanje je pokrenuto i sljedeće godine. 

       

Organizirana je i ceremonija dodjele priznanja prvi put i od tada je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u poslovnom svijetu. Manifestacija već šest godina zaredom okuplja direktore, HR i marketing menadžere i najvažnije predstavnike političkog i privrednog života u BiH te najvažnije medije u zemlji. "Naš je cilj promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima, te da ponude što bolje uslove za rad, razvoj i edukaciju. Zahvaljujući istraživanju stičemo uvid u percepciju bh. građana o kompanijama kao poslodavcima te u faktore koji utiču na njihovu percepciju. Status najpoželjnijeg poslodavca kompanijama otvara mogućnosti privlačenja potencijalnih zaposlenika sa potrebnim kvalifikacijama, vještinama, odgovornošću i spremnošću na rad, što je preduslov za razvoj i napredak kompanije”, izjavio je Benjamin Kadić, Key Account Manager kompanije Development studio. 

 

Istraživanje Najpoželjniji poslodavac 2013. pokazalo je da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije. U istraživanju su ponuđeni razlozi atraktivnosti zbog kojih ispitanici smatraju određenu kompaniju najpoželjnijim poslodavcem, a imali su mogućnost da izaberu više razloga. Zaposleni ispitanici iz BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposleno kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim. Ceremonija dodjele priznanja je održana u Domu Armije.