Printaj ovu stranu
subota, 18 Maj 2013 10:20

UN:Jedite insekte, zdravo je

 

Jedite insekte da biste ojačali svijest o konzumiranju zdrave hrane, poručuju iz UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu FAO, koja je pokrenula program čija je svrha u većim razmjerima u svijetu potaknuti prikupljanje insekata - prehrambene namirnice koja nije skupa, ekološki je ispravna i povrh svega je, kažu, ukusna.

 

Dvije milijarde ljudi u svijetu, u skladu sa svojim tradicionalnim kulturnim naslijeđem konzumira insekte, no potencijal njihova konzumiranja je puno veći, smatraju stručnjaci FAO-a. Naša je poruka - jedite kukce, ima ih u izobilju, a bogat su izvor proteina i minerala, poručuje direktorica Odjela za ekonomsku politiku šuma, u svom izlaganju održanom u Rimu.  Milijarde insekata neprestano se razmnožava na tlu, u zraku i u vodi i sve ih je više, što omogućuje povećanje količine hrane, a negativan utjecaj na okoliš tijekom njihova životnog ciklusa je minimalan, rekli su stručnjaci koji ističu kako je oko 900 vrsta insekata jestivo.

 

U FAO-u navode prednosti proizvodnje insekata: primjerice dva kilograma hrane dovoljna su za proizvodnju jednog kilograma mesa insekata, a za kilogram goveđeg mesa potrebno je osam kg hrane. Usto, insekti su vrlo hranjivi, sadrže velike količine proteina, masnih kiselina i minerala i mogu se konzumirati cijeli, ali i kao sastojak drugih namirnica ili u, primjerice, namazima. Uzgoj insekata je prilično jednostavan, tvrde iz FAO-a. Primjerice, mogu se prikupljati s otpada organski uzgojene hrane. 

 

Konzumiranje raznih vrsta kukaca, poznat pod stručnim nazivom entomofagija, odavno je raširen u tradicionalnim kulturama i regijama Afrike, Azije i Latinske Amerike. Trećina svjetske populacije redovito jede insekte, a to je zato što su ukusni i hranjivi. U prodaji ih se može naći na tržnicama u Kinshasi, na Tajlandu ili u Meksiku, a sve su češće na jelovnicima brojnih europskih restorana, uvjerava Eva Ursula Müller.

 

Do 2030. na zemlji će živjeti oko 9 milijarda stanovnika koje će trebati nahraniti, a ne smiju se zaboraviti ni životinje. Još jedan argument u korist uzgoja insekata je, poručuju iz FAO-a: mogu ih prikupljati, sušiti i prodavati i najsiromašniji stanovnici našeg planeta, poput žena i seljaka koji ne posjeduju zemlju, a troškovi i ulaganja su minimalni.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)