Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Maj 2013 09:32

Zeničani, poskupila voda

 

Odluka vijećnika Općinskog vijeća Zenica o poskupljenju usluga gradskog vodovoda, nazvana «informacija o kreditnom zaduženju » prošla je potpuno neopaženo u lokalnim medijima. Naime, OV je odobrio uvođenje «paušala» korisnicima usluga Vodovoda i kanalizacije (ViK) u visini od 3, 5 KM za domaćinstva i 8 KM za privredu.  Uz to, odobreno je povećanje cijene kubika vode za 10 posto. Odluku Vijeća nisu podržali četiri vijećnika SBB-a i jedan vijećnik Stranke za narod. 

 

VIK Zenica ima 26.284 korisnika domaćinstava (kuće i zgrade), 2.134 pravnih subjekata, te 230 tzv. povlaštenih potrošača.  Prema tabeli predočenoj OV Zenica od strane VIK Zenica prihodi koje bi ostvarili na ime uvođenja paušala i povećanja cijene u prvoj godini bi iznosili više od 85 hiljada KM, dok bi rata kredita za unaprijeđenje vodnog sistema, naveden kao razlog povećanja, bila manja za 25 hiljada KM. Godišnja razlika to iznosi više od 300 hiljada KM. 

 

Vodovod povećava cijene pod krinkom «da su najmanje u državi, te da su od konsultanata naložene više cijene, radi otplate kredita i granta za unapređenje sistema vodosnadbjevanja».  U obrazloženju uvođenje paušala bi pokrivalo troškove očitanja vodomjera, obračuna, štampanje računa, dostavu računa, te održavanje, baždarenje i zamjenu vodomjera, što dodatno «olakšava» budžet stanovnika, a Vodovodu poboljšava poslovanje, jer dosadašnje obaveze plaćaju drugi. 

 

Između ostalog, vodomjere kupljene na tržištu, u ViK-u Zenica građanima ugrađuju po dvostruko većim cijenama. Dodatno, prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH  «Prestankom važenja Žiga prestaje da važi i rješenje o ispravnosti mjerila». To znači da svaki vodomjer na kojem je plomba (žig) stariji od pet godina smatra neispravnim. Gotovo svi u Zenici znaju da Vodovod godinama isporučuje Zeničanima «zakonski nevalidne račune» !

 

- Svaki korisnik usluga ViK-a može da provjeri da li je validan žig na vodomjeru i da li je stariji od pet godina. U Vodovodu znaju da je takvih sedamdeset posto u Zenici, tvrdi naš izvor upućen u poslovanje zeničkog preduzeća.

 

Inače, direktor uzdanica lokalne SDA vlasti poznat je kao dio «lance» zapošljavanja članova porodica lokalnih SDA tajkuna, po kojem zajedno sa direktorima telekoma, Tržnice i još nekoliko preduzeća «vrte» upošljavanje najbližih po principu «ja tebi, ti meni». 

 

- Nažalost, niko od općinskih vijećnika koji su glasali za navedenu odluku, nije ni pokušao da analizira dobijene materijale te da prostom računicom utvrdi da VIK Zenica na ime uvođenja paušala i povećanja cijena vode pokušava da ostvari enormno visoku dobit, kaže naš sagovornik. 

 

Direktor zeničkog Vodovoda Ekrem Kahriman je na nedavnoj svečanosti povodom Dana voda i dana Firme kazao uposlenicima «da će se pobrinuti da uskoro plaće u VIK-u Zenica uskoro dostignu one iz BH Telecoma». Naime, kahriman namjerava uskoro da, po treći put, aplicira na mjesto direktora pa mu treba oreol «uspješnog privrednika» zbog čega je nedavno stranačkim linijama priskrbio i općinsko priznanje. 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)