Printaj ovu stranu
petak, 10 Maj 2013 22:53

Nova rasvjeta u zeničkim ulicama

 

Danas su Općina Zenica, koju zastupa načelnik Husejin Smajlović i firma ELKO-MARIĆ  d.o.o. Mostar , koju zastupa Ibro Marić, potpisali Ugovor o rekonstrukciji  i  modernizaciji  javne rasvjete općine Zenica. Cilj projekta je da se izvrši modernizacija i rekonstrukcija  javne rasvjete  u 23 ulice gradskog područja i 63 prigradske mjesne zajednice.


Rekonstrukcija podrazumijeva  zamjenu  rasvjetnih tijela i zamjenu stubova javne rasvjete. Rasvjetna tijela koja su stara preko 30 godina zamijenit će se  novim svjetiljkama sa metal-halogenim i natrijum sijalicama. Ukupno će biti zamijenjeno 3 700 svjetiljki i 265 toplocinčanih stubova u gradskoj zoni. U sistemu  će biti 65 posto novih svjetiljki. Zamjenom svjetiljki postići će se ušteda od 20 posto potrošnje električne energije  u odnosu na postojeća rasvjetna tijela.

 

Kompletna rekonstrukcija javne rasvjete uslijedit će u ulicama: Talića brdo, Safet bega Bašagića, Travnička, Bulevar kralja Tvrta I, Juraja Neidharta i Aleja Šehida .

Na Obalnom bulevaru, Tgu Alije Izetbegovića i Ulici Lonđa planirana je zamjena stubova i svjetiljki. Zamjena svjetiljki obavit će se u ulicama: Armije BiH, Štrosmajerova, Uzunovića put, Mokušnice, Begagića put, Mustafe Šemse Kadića, Reisa Čauševića, Vojvodića put,  Jalimanov put, Sejmenska, Prve zeničke brigade, Adolfa Goldbergera, Zavnobih-a, Bistua nova i Mustafe Čauševića.

 

Neovisno od ovog projekta, potpuno novu, savremenu rasvjetu  dobit će i Glavna gradska magistrala. Kroz uštede koje se tokom godine ostvare u potrošnji električne energije i smanjenom obimu tekućeg održavanja , uštedjet će se finansijska sredstva koja će se koristiti za  odgođeno plaćanje  radova na rekonstrukciji i modernizaciji sistema javne rasvjete. Realizacijom ovog projekta smanjuje se efekat svjetlosnog onečišćenja,  koje se očituje u smanjenju emisije CO2, a postiže se i energetska učinkovitost.

 

Vrijednost investicije je 1.757.325,59 KM  sa rokom otplate od 5 godina, a završetak radova , nakon uvođenja izvođača u posao,  je 6 mjeseci.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)