Printaj ovu stranu
srijeda, 17 April 2013 21:08

Javni poziv za posao u Njemačkoj

 Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je javni poziv za prijavu za zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj

 

- Radi se o zapošljavanju 250 njegovatelja/ica iz BiH koji će morati da ispunjavaju određene uvjete. Brutoplaća za ove radnike bi trebala biti oko 1.900 eura, a netoplaća od 1.500 do 1.600 eura. Na poziv se mogu prijaviti oni koji imaju završenu srednju medicinsku školu (tehničar općeg ili pedijatrijskog smjera) i znaju njemački jezik – potvrdio je za Fenu Asim Ibrahimagić, pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Svi zainteresirani na osnovu javnog poziva moraju dostaviti određenu dokumentaciju kojom potvrđuju svoje znanje. Jedan od osnovnih uvjeta je poznavanje njemačkog jezika, a Savezna agencija za rad i zapošljavanje Njemačke će putem svojih službi u BiH izvršavati provjeru znanja njemačkog jezika da bi sklopili ugovor sa njima. Javni poziv je objavljen u skladu s Dogovorom o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj na određeno vrijeme, a koji je početkom aprila potpisan u Bonu.


Putem ovog programa otvorena je mogućnost angažmana oko 500 medicinskih tehničara iz BiH u Njemačku do kraja 2014. Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi do dvije godine, s tim da postoji mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca. Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH ističu da se radi o legalnom načinu zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme te da će oni imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke.

 

Javni poziv je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a dostupan je i kod entitetskih zavoda za zapošljavanje, te Brčko Distrikta, kao i na lokalnim biroima za zapošljavanje. Prijavu na javni poziv s traženim dokumentima potrebno je dostaviti zaključno s 30. aprilom. 

 

KLIKNI OVDJE ZA DETALJE

Posljednje od

Povezani članci (by tag)