Printaj ovu stranu
srijeda, 10 April 2013 05:16

EP BiH: Opasnost prilikom krađa

 

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH ukazujemo na, u posljednje vrijeme, naročito izražen problem otuđenja (krađe) i oštećenja dijelova elektrodistributivne mreže, postrojenja i opreme  koja je u vlasništvu Javnog preduzeća. 

 

Uz napomenu da otuđenja (krađa) i oštećenja dijelova elektrodistributivne mreže, postrojenja i opreme JP Elektroprivrede  BiH predstavljaju krivična djela propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH (član 286. i član 293.), upozoravamo da se  ovim  nezakonitim  radnjama u opasnost  dovode ljudski životi.  Dijelovi elektrodistributivne mreže, postrojenja i opreme koji su predmet otuđenja (krađe) i oštećenja  su često pod naponom, što predstavlja opasnost koja za direktnu posljedicu može imati teške povrede i smrtni  ishod.

 

S obzirom na to da je riječ o postrojenjima i objektima  od posebne važnosti za napajanje potrošača električnom energijom, među direktnim posljedicama  njihovog otuđenja (krađe)  i oštećenja  je i prekid u napajanju naših kupaca.  Ovim krivičnim djelima  JP Elektroprivreda BiH se nanosi velika materijalna šteta. Zbog svega navedenog, JP Elektroprivreda BiH poduzela je aktivnosti pojačanih kontrola objekata, postrojenja i opreme koja su u vlasništvu Javnog preduzeća i u koordinacija s policijom poduzima sve neophodne mjere kako bi krivična djela otuđenja i oštećenja bila spriječena. 

 

  Služba za komunikacije JP EPBiH

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)