18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 April 2013 10:34

Bankari o bankarskom sistemu

 

UBBiH - UDRUŽENJE BANAKA BOSNE I HERCEGOVINE - SAOPĆENJE ZA JAVNOST - U prostorijama Udruženja banaka BiH (UBBiH) održana je XIX Skupština UBBiH. Osim članova Skupštini su prisustvovali i Guverner Centralne banke BiH, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH i direktori entitetskih agencija za bankarstvo. 

 

Na Skupštini se razgovaralo i o aktuelnom stanju u bankarskom sektoru BiH, aktivnostima i predvidjanjima. Apostrofirano je da su banke kapitalno ojačale u prošloj godini dok je konstatovan pad od 5% novčanih sredstava. Povećana je stopa nekvalitetnih kredita koja sa proslom godinom iznosi 13,2% . Konstatovano je da je bankarski sistem dobro organizovan i stabilan, ali da opreza nikad nije dosta. Banke su pozvane da se aktivno uključe na kreiranju regulative koja će omogućiti primjenu Baselskih principa (Basel II i Basel III). 


Skupština je obaviještena da Agencija za osiguranje depozita razmatra mogucnost za povećanje osiguranih depozita u BiH kao mjeru daljnjeg jačanja povjerenja građana u bankarski sektor.  Povodom vijesti objavljene u jednim dnevnim novinama o najavi održavanja sveopćih prvomajskih protesta protiv banaka u organizaciji Sidikata, Skupština UBBiH je stava da su banke pogrešna meta za usmjeravanje radničkog nezadovoljstva.

 

UDRUŽENJE BANAKA BiH