Printaj ovu stranu
srijeda, 20 Mart 2013 06:28

Projekti Zavoda za zapošljavanje

 

Kroz programe koje je Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) provodio u 2012. godini, samostalno ili u saradnji s drugim institucijama i ustanovama,  bilo je obuhvaćeno oko 7.000 nezaposlenih osoba, rečeno je u tom zavodu. Temeljem zaključaka Vlade FBiH, a posredstvom Razvojne banke FBiH, kako se ističe, Zavod je osigurao  i značajna kreditna sredstva za neometano obavljanje proizvodnog procesa u firmama „Konjuh“ d.d. Živinice i IP „Krivaja“ d.o.o. Zavidovići - u stečaju, čime je, pored svih poteškoća, očuvano oko 2.000 radnih mjesta. 

 

Federalni zavod za zapošljavanje će  u 2013. godini nastaviti s realizacijom programa započetih u prethodnoj godini, te u skladu sa Programom rada za ovu godinu započeti realizaciju nekoliko novih programa.  Neki od planiranih programa u 2013. godini su: Program sufinansiranja zapošljavanja „Prilika za sve“, Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada (stjecanje prvog radnog iskustva, dokvalifikacija i prekvalifikacija), Program sufinansiranja samozapošljavanja „Poduzetništvo za sve“, Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih osoba „Omladinsko poduzetništvo“. Također, u planu su i neki programi koji će biti implemetirani u saradnji s drugim institucijama i ustanovama.

 

- Kroz realizaciju ovih projekata nastojat ćemo pružiti podrška teže zapošljivim kategorijama nezaposlenih osoba, prije svega mladim osobama bez radnog iskustva, ženama. Također, potrebno je istaći da će svi planirani programi aktivne politike zapošljavanja biti realizirani u skladu sa gender odgovornim budžetiranjem - rečeno je Agenciji Fena u Federalnom zavodu za zapošljavanje.  Federalni zavod za zapošljavanje je u skladu sa svojim programom rada u 2012. godini započeo realizaciju nekoliko programa. Na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje tokom protekle godine objavljeni su javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja „Prilika za sve“, Programu sufinansiranja samozapošljavanja mladih osoba „Omladinsko poduzetništvo“, Programu zapošljavanja povratnika u 2012. godini, Programu jačanja konkurentnosti za tržištu rada – prvo radno iskustvo, kao i pilot-projektu „Sistem integrisanih centara za inkubirani razvoj i konsalting“. 

 

Također, u sklopu Projekta podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju (SSNESP), koji Federalni zavod za zapošljavanje realizira u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike – Jedinica za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja (PIU SESER), na internet stranici su objavljeni javni pozivi za učešće u programima  sufinansiranja zapošljavanja,  samozapošljavanja i obuka. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)