Printaj ovu stranu
nedjelja, 17 Mart 2013 03:01

Privrednici predlažu rješenja

 

Skupština Privredne komore Zeničko dobojskog kantona podržala je izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Kako se navodi u današnjem saopćenju, ZDK, koji je privredno najjači Kanton, sa najboljim izvoznim rezultatima i pokrivenošću uvoza izvozom, te sa 76 posto zaposlenih u privrednim djelatnostima, nema pravedan tretman u trenutnoj raspodjeli javnih prihoda, a da paradoks bude veći, plaće zaposlenih u privredi ZDK su najniže u Federaciji BiH.

 

Iz kantonalne Privredne komore podsjećaju da je potreba za izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda utvrđena na zajedničkoj sjednici organa Komore i Vlade ZDK, od 17. jula 2012. godine. Osnovni zahtjev Skupštine i organa Komore je da se učešće Kantona u raspodjeli javnih prihoda utvrđuje na osnovu ekonomskih kriterija, a ne samo na osnovu broja stanovnika, površine Kantona ili broja učenika u školama. Iz Privredne komore ZDK podsjećaju da će ova tematika biti na sjednici Skupštine zakazane za utorak, 19. marta, te očekuje da će inicijativa za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda biti podržana.

 

Skupština Komore je juče ukazala i na potrebu bržeg rješavanja aktuelne političke krize i pravne nesigurnosti na svim nivoima u BiH, koja značajno ugrožava poslovni imidž Kantona i BiH i odvraća strane investitore od ulaganja što znatno smanjuje mogućnosti većeg zapošljavanja.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)