04 Juni 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Mart 2013 11:34

Probijena prva cijev Vijenca

 

Prokopavanjem posljednjih metara stijene, danas je ozvaničeno probijanje tunela Vijenac na autoputu na Koridoru 5-C. Probijena je jedna, tzv. lijeva cijev tunela, a u drugoj je preostalo još oko 300 metara, što bi trebalo biti prokopano za 20-ak dana, čime će biti završena prva faza gradnje.

 

Nakon što su slovenačke kompanije SCT i Primorje, kao prethodni izvođači radova, otišle u stečaj, izgradnja tunela Vijenac u augustu prošle godine povjerena je konzorciju bh. građevinskih kompanija koji čine Euroasfalt Sarajevo - kao lider konzorcija, Hidrogradnja Sarajevo, ŽGP Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo, koje su ranije bile angažirane kao podizvođači.

 

Radi se o trenutno najzahtjevnijem građevinskom objektu na autoputu na Koridoru 5-C i najvećem tunelu koji je jedna bh. firma ikada prokopala.

 

Iskop tunela vrši se po tzv. austrijskoj metodi, a na gradilištu je angažirano više od 300 radnika u tri smjene.

 

Tunel će biti opremljen najsavremenijom opremom, a put između Sarajeva i Zenice skratit će za šest kilometra. Vrijednost ugovora za prvu fazu radova je 18 miliona eura. 

 

Ukupna dužina tunela iznosi skoro tri kilometra, a očekuje se da prvi automobili prođu kroz njega na proljeće 2014.

 

Svečanosti probijanja tunela, između ostalih, prisustvovali su Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, resorni ministri Damir Hadžić i Enver Bijedić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, direktor Euroasfalta Hamed Ramić, te predstavnici Zeničko - dobojskog kantona i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Reportaza Tunel Vijenac 06 IS