Printaj ovu stranu
srijeda, 27 Februar 2013 09:02

Koje mlijeko ima aflatoksin

 

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kantona Sarajevo su od 13. do 22. februara uzeli uzorke mlijeka različitih proizvođača, kao i sirovog mlijeka koje se doprema za mljekaru “Milkos”. Ukupno 56 uzoraka testirano je na  aflatoksin M1 i hloramfenikol u laboratoriju Veterinarske stanice Sarajevo. Analizom je utvrđeno da je na aflatoksin M1 bilo pozitivno šest uzoraka mlijeka različitih proizvođača, dok su testiranja na hloramfenikol dala negativan rezultat.

 

Od originalno upakovnih mlijeka bili su pozitivni: mlijeko “Vindija” sa 1,5 posto mliječne masti, trajno mlijeko “Vita”, proizvođač “Megle” Hrvatska, trajno mlijeko “Dar prirode” (1,6 posto) PPM Tuzla, mlijeko “Milky Max” (3,2 posto) “Megle BiH”, i mlijeko “Megle BiH” (3,2 posto). Neznatno prisustvo aflatoksina M1 pronađeno je i u “Inmer” trajnom mlijeku Gradačac sa 2,8 posto mliječne masti. Nakon dobivenih rezultata kantonalni veterinarski inspektori naredili su povlačenje spornih serija mlijeka iz prometa.

 

Od uzetih 16 uzoraka sirovog mlijeka s različitih otkupnih mjesta iz cijele FBiH utvrđeno je prisustvo aflatoksina M1 u četiri slučaja, a inspektori su naredili zabranu otkupa kontaminiranog mlijeka.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)