20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 26 Februar 2013 07:33

Ekonomija u jednoj lekciji

 

U Zenici je održan seminar pod nazivom "Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji" u organizaciji udruženja građana „Multi“ iz Tuzle, Centra za poslovnu afirmaciju Zenica i Altas mreže iz Washingtona. Nakon uvodno dijela seminara, učesnici su imali priliku slušati predavanja Admira Čavalića, autora dokumentarnog filma „Ekonomija“, Danijala Hadžovića, novinara i publicistu i Edu Omerčevića, profesora na Američkom univerzitetu u BiH.

 

Seminaru je prisustvovalo 40 učesnika, a zbog opširnosti tematike i zainteresovanosti publike trajao je punih četiri sata. Pored uvodnog izlaganja, predavač Admir Čavalić je održao predavanje na temu osnova ekonomije, u okviru kojeg su predstavljeni osnovni ekonomski pojmovi, te historijski razvoj ekonomske misli. Nakon toga je Danijal Hadžović održao predavanje na temu državne intervencije u ekonomiji, predstavljajući kako država djeluje na ekonomskom polju, uz prikaz dvije osnovne ideologije djelovanja. Zadnje predavanje je održao Edo Omerčević. Predavanje se odnosilo na novac i ulogu novca u savremenom društvu. Publika je pokazala izuzetno zanimanje za ovu temu jer se govorilo o problemima zaduženosti pojedinaca, ali i dužničkom ropstvu nacija. Na kraju je održan interaktivni dio pod nazivom „Mitovi i zablude o ekonomiji“, gdje su učesnici seminara mogli raspravljati o tome šta je ustvari domaći proizvod, da li su javni radovi korisni, ko treba da ima monopol nad obrazovanjem i novcem, te da li država može planirati ekonomiju i određivati strateške pravce razvoja nekih oblasti.

 

"Na seminaru su predstavljeni osnovni ekonomski problemi Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na nizak stepen ekonomskih sloboda. Naime, prema zadnjem izvještaju Bosna i Hercegovina se nalazi na 103. mjestu na Indexu ekonomskih sloboda svijeta. Ovo znači da problem ove države nije tržište, niti neoliberalizam i kapitalizam kako zagovaraju pojedini autori, već država tj. ogroman državni aparat koji nastoji kontrolirati svaki aspekt života građana .“ izjavio je Admir Čavalić, jedan od predavača na seminaru.  

 

Učesnici seminara su pokazali zadovoljstvo održanim seminarom, što je potvrdio evaluacijski upitnik čija je ukupna prosječna ocjena 9 od mogućih 10 poena.

 

udruženje građana "Multi"

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.