28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Februar 2013 09:03

Pojam mjeseca: AFLATOKSIN

 

Aflatoksin je proizvod razvoja plijesni Aspergillus flavus. Javljaju se u predjelima sa vlažnom klimom,  ali kao posljedica suše. U Srbiji se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procijenili da je 70 odsto roda zatrovano. Kako je aflatoksin dospio u mlijeko?  Preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke, aflatoksin je dospio u organizam krava. Aflatoksini koji se nalaze u mlijeku najjači su poznati kancerogen u prirodi. U Srbiji je dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku 0,05 mikrograma po kilogramu, u EU 0,025, dok je u Mađarskoj potpuno zabranjen.


Da bi se napravio kilogram sira, potrebno je najmanje 3,5 litra mlijeka, što znači 3,5 puta više potencijalno zaraženog mlijeka i isto toliko veću opasnost po zdravlje ljudi.

Kada jednom uđu u lanac ishrane, aflatoksini se teško uništavaju. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, pošto su široko rasprostranjeni u prirodi. Ipak, ukoliko ste stalno izloženi njegovom dejstvu, opasnosti su veće, a najčešća bolest koja se javlja je rak jetre. Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso.


Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini isčezavaju iz mlijeka. Pošto je stočna hrana zatrovana kukuruzom, ovaj kancerogen će se pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posljedica koznumiranja zatrovane hrane: mlijeku, siru i drugim mliječnim proizvodima. Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da je mlijeko toksično. Šta aflatoksin može da uradi organizmu? Toksični efekti primarne akutne mikotoksikoze se manifestuju kao upalne

promjene na organima za varenje. Akutne aflatoksikoze se odlikuju naglim pogoršanjem stanja organizma, unutrašnjim krvarenjem i smrću. Ipak, da bi došlo do ovakvih promjena mora se unijeti izuzetno velika količina aflatoksina.