Printaj ovu stranu
nedjelja, 10 Februar 2013 17:31

Protest Mittalovaca širom Evrope

 Stotine radnika metalaca sukobilo se protekle sedmice s policijom ispred zgrade Europskog Parlamenta u francuskom gradu Strasbourgu. Radnici najvećeg svjetskog proizvođača čelika, ArcelorMittal, stigli su ove srijede u Strasbourg iz svih dijelova Europe kako bi prosvjedovali protiv odluka kompanije o ukidanju poslova i restrukturiranju tvornica.

 

Gnjevne radnike s druge strane dočekala je interventna policija u punoj opremi. Napali su radnike suzavcem i palicama.  Uprava giganta ArcelorMittal u januaru ove godine najavila je plan zatvaranja tvornica diljem Europe što je dovelo do otpuštanja tisuća radnika. Demonstracije radnika protiv mjera štednje dolaze na isti dan kada je kompanija objavila podatke da će globalna potražnja za čelikom u 2013-oj rasti za 3%. Drugim riječima, razloga za masovna otpuštanja nema, osim u činjenici da kompanija nastoji iskoristiti sveopću kriznu situaciju i na temelju toga predstaviti svoje "argumente" radnicima.

 

mitevrop1 

Sindikat CFDT (Francuska Demokratska Konfederacija Rada) podržao je prosvjed. Član CFDT-a, Edouard Martin, rekao je: "Kompanija je zatvorila desetak tvornica u Europi što je dovelo do gubitka 60,000 radnih mjesta". Multinacionalni gigant ArcelorMittal, sa sjedištem u Luksemburgu, obećao je kako neće biti otpuštanja u Francuskoj nakon što je francusku Vlada zaprijetila s nacionalizacijom. ArcelorMittal je 2004, zajedno s Kuvajstkom Investicijskom Agencijom, preuzeo 51% vlasništva željezare u Zenici, BiH. Lakshmi Mittal je trenutno peti najbogatiji čovjek svijeta. Britanac indijskog porijekla podigao je s članovima svoje porodice kompaniju "Mittal Steel", najvećeg proizvođača čelika u svijetu koja se 2006-te godine spojila sa "Arcelorom" u velikog giganta "ArcelorMittal".

 

U Bosni i Hercegovini Mittal Steel je kupio dionice Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora.  Krajem prošlog mjeseca najavljeno je zatvaranje ArcelorMittal tvornice u belgijskom gradu Namur što je dovelo do prosvjeda hiljada  radnika. I tamo su izbili žestoki sukobi radnika i policije.




izvor: advance.hr/ press tv / RT; video: RT


Posljednje od

Povezani članci (by tag)