28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Februar 2013 08:05

Od 74,3 Zenici samo 1,6 miliona

 

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EP BiH) će u sedam rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH u 2013. godini, u procesu dokapitalizacije, uložiti 74,3 miliona KM. 

Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2013. - 2015., koji je nedavno usvojila Skupština društva, predviđeno je ukupno 156,4 miliona KM za dokapitalizaciju rudnika koji su u sastavu Koncerna. Također, na Skupštini su usvojene i odluke o izmjenama i dopunama odluka iz 2010. i 2011. godine o investicionim ulaganjima u rudnike uglja i rudnike mrkog uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH.

 

"Planirana sredstva u procesu dokapitalizacije iz 2010. i 2011. godine nisu realizovana usljed dugotrajnih procedura Zakona o javnim nabavkama i drugih procedura. Preostala sredstva bit će usmjerena, kako je i planirano tim odlukama, u nabavku rudarske opreme i mehanizacije, remonte bagera, pripremne aktivnosti za realizaciju novih investicija i drugo", navode iz EPBiH.Najznačajnije investicije koje su preostale da se realiziraju iz 2010. godine su nabavka dampera nosivosti minimalno 90 tona za potrebe RMU „Kakanj“, zatim buldožera, bagera, cjevopolagača, dampera za potrebe RU "Kreka", nabavka širokočelne opreme za RMU "Kakanj" i RMU "Breza", kao i nabavka dampera za RMU "Đurđevik". 

 

Najznačajnije investicije koje su preostale da se realiziraju iz 2011. godine su: remont dva rotorna bagera za potrebe RU „Kreka“, nabavka buldožera i cjevopolagača za potrebe RU „Kreka", nabavka bagera za potrebe RU "Gračanica" i nabavka rudarske mehanizacije za potrebe RMU "Kakanj". Inače, među većim projektima koji se trenutno realizuju ili planiraju u vezi opremanja i modernizacije u sedam rudnika Koncerna mogu se izdvojiti: kompleks SHP za široko čelo u RMU "Breza" (ukupna vrijednost 20,1 milion KM), nabavka širokočelne opreme za RMU "Kakanj" (18,3 miliona KM), rudarska mehanizacija - buldožeri, bager, bager gusjeničar, cjevopolagač i drugo u RU "Kreka" (7,8 miliona KM), kamion nosivosti 170 tona za RMU "Đurđevik" (4 miliona KM). 

 

Također, tu su i projekti nabavke rudarske, mašinske, elektro i zaštitne opreme za potrebe pogona "Haljinići" u RMU "Kakanj"(ukupna vrijednost investicije 3,3 miliona KM), nabavka rudarske mehanizacije za potrebe P.K. "Vrtlište" u RMU "Kakanj" (3,2 miliona KM), otvaranje novog jamskog kapaciteta za proizvodnju uglja "Begići - Bištrani" u RMU "Kakanj" (2,7 miliona KM), zatim modernizacija sistema za preradu i transport uglja u RMU "Zenica" (1,6 miliona KM)

 

Među većim projektima su i oprema i repromaterijal za Projekt "Otvaranje novih otkopnih polja u jamskim kapacitetima, sanacija prostorija i izrada nove ventilacione petlje" u RMU "Abid Lolić" (ukupna vrijednost 1, 2 miliona KM), te dva zglobna dampera za RU "Gračanica" (1,2 miliona KM), rečeno je Feni u Službi za komunikacije JP EPBiH.