Printaj ovu stranu
nedjelja, 10 Februar 2013 16:48

Biće objavljena imena dužnika

 

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH jednoglasno je  usvojio izmjene i dopune Zakona o postupku indirektnog oporezivanja BiH na osnovu kojih će biti moguće objaviti imena poreskih dužnika.

"Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o postupku indirektnog oporezivanja UO UIO uputiće u dalju proceduru, a konačnu riječ daće Parlamentarna skupština BiH", saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora UIO BiH. Naglašeno je i da je ovim zakonskim izmjenama predloženo smanjenje stope zatezne kamate sa 0,06 na 0,04 odsto, a naknadni teret prinude sa 10 na pet odsto. Prema zadnjim podacima iz UIO iznošenim u javnost, u BiH više od 8.300 obveznika duguje oko 236 miliona KM za porez na dodatnu vrijednost (PDV).

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran smatra da je odlična odluka da se pokrene proces objave imena dužnika jer je to u interesu svih privrednika koji zakonito posluju i izmiruju obaveze državi.

 

"Objavom imena poreskih dužnika može se uticati na naplatu poreza, jer će firme dužnici, kad se objavi njihovo ime, gubiti poslovne partnere koji neće htjeti s njima više sarađivati. To će biti jedna vrsta pritiska na dužnike da državi plate dugujući iznos, a bez da država koristi represivne mjere", ocijenio je Gavran. Takođe, ubijeđen je da će, kada javnosti bude poznato ko ne plaća PDV, sve firme imati jednak tretman, posebno zbog optužbi da su neke sada privilegovane, a druge su češće izložene kontrolama plaćanja poreza.

 

"Firme dužnici, kada njihova imena više ne budu tajna kao sada, izgubiće i priliku da traže i dobijaju kredite od banaka, jer banke neće htjeti kreditirati one koji to ne zaslužuju i vjerovatno i ne mogu vratiti kredit", naglasio je Gavran. Smatra da objava imena dužnika ima i svoju pozitivnu "socijalnu" dimenziju, jer će zaposleni u firmi koja ne izmiruje obaveze prema državi po osnovu PDV-a saznati u kakvoj kompaniji zapravo rade.

 

"To će biti korisno i za one koji bi se htjeli pijaviti za posao u nekoj firmi. Sigurno će je zaobići ukoliko znaju da duguje milione državi, što će opet biti pritisak da firme dužnici izmire obaveze državi", dodao je Gavran podsjetivši da je procedura izmjene zakona u BiH, koja će omogućiti da se dužnici nađu na javnoj listi, pokrenuta nakon što je to urađeno u susjednoj Hrvatskoj. UO UIO BiH na svojoj sjednici održanoj u petak u Sarajevu usvojio je inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izmjeni akciza na pivo uvođenjem diferencirane stope akcize u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta.

 

"Odlučeno je da se formira radna grupa koja će precizirati prijedlog zakonskih izmjena na osnovu inicijative iz resornog ministarstva kako bi UO UIO ovaj zakon uputio u dalju proceduru", saopštili su nakon sjednice.

 

Članovi UO UIO BiH nisu usvojili odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za prva tri mjeseca ove godine.

"Protiv usvajanja odluke bio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija, koji insistira da se popuni Jedinica za krajnju potrošnju u skladu sa zaključkom koji je ranije donio UO UIO, a nije realizovan jer iz FBiH nije predložen kandidat za ovu poziciju", saopšteno je iz UO UIO. Upravni odbor nije usvojio ni pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO BiH o kome se više puta raspravljalo na prethodnim sjednicama.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)