Printaj ovu stranu
petak, 08 Februar 2013 22:00

Povlačenje Vindija i Dukat mlijeka

 Nakon upozorenja iz BiH, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1. Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, izvijestilo je ministarstvo poljoprivrede. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca februara.

 

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:

 

Vindija d.d. – trajno mlijeko, 2,8 posto m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013./ UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8 posto m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.

Dukat d.d. – trajno mlijeko 2,8 posto m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013./ trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8 posto m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.

 

Proizvođači su ministarstvo izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen. Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih. U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlaže se potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste. Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka. U istu svrhu, i tvrtke Vindija d.d. i Dukat d.d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje. Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)