16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Januar 2013 21:44

Kuvajćani finansiraju zaobilaznicu

 

JP Autoceste FBiH planiraju  20. februara otvoriti ponude za dionicu Svilaj - Odžak i tu je uključen i granični prijelaz, koji će koštati oko pet miliona eura, a 14. marta je otvaranje ponuda za drugu fazu izgradnje tunela Vijenac, dok bi prva faza trebalo da bude završena do kraja marta.  Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić je rekao na pres-konferenciji u Sarajevu da se iz Kuvajtskog investicionog fonda uskoro planira izgradnja zaobilaznice oko gradskog jezgra Zenice, te da je preduzeće i u pregovorima s IFC-om, članicom Svjetske banke, o konsultantskim uslugama radi implementacije javno-privatnog partnerstva. 

 

- Vlada FBiH i resorno ministarstvo su već dali saglasnost na potpis ugovora,a potisivanje bi trebalo uslijediti u narednih mjesec do mjesec i po dana - rekao je Karić. JP Autoceste FBiH prema planu od 2011.- do 2014., a da bi do tada u funkciji bila 102 km autoceste na koridoru 5-C, u saradnji s Vladom FBiH, relizirale su niz preduvjeta za to, kao što su izmjene Zakona o eksproprijacij, čime je riješen problem nelegalno izgrađenih objekata, završeno je osigiranje kreditnih sredstava u iznosu 166 miliona eura od Evropske investicijske banke, a tu je i Zakon o autocesti na koridoru 5-C. 

 

Dionica Kakanj - Driviša, odnosno poddionica Drivuša - Gorica, u dužini tri km, dionica iza tunela Vijenac prema Zenici, po Karićevim riječima,  nije završena krajem 2012. kako je planirano, zbog problema vezanih za tunel Vijenac. 

 

- Ona znači još nije završena, ali da budem iskren tu dionicu nešto i ne forsiramo, s obzirom na to da će ona mirovati do završetka izgradnje tunela Vijenac. Od njenog završetka ne bismo ni imali benefita do završetka ovog tunela - rekao je direktor Autocesta FBiH.  Govoreći o realiziranim radovima,  naglašavaju da je dionica Bilješevo - Kakanj završena i da je pušteno u promet 10 km autoceste u augustu 2012. , kao i dionica Bijača- Kravice, ali da se tu pojavio problem s izgradnjom graničnih prijelaza, dodavši da su, međutim, Autoceste određenim protokolm pruzele izgradnju graničnog prijelaza do nivoa objekata. 

 

- Zamoljeni smo i od Evropske komisije i nadležnih institucija da preuzmemo tu obavezu i mi ćemo to finansirati iz vlastitih sredstava, ali to znači da se ova dionica ne može pustiti bez graničnog prijelaza. Radovi će biti završeni na vrijeme, u kontekstu ulaska Hrvatske u EU - kazao je Karić.  Završetak dionice Kravice - Zvirovići planiran je za 2014. godinu i radovi teku prema planu. Radovi na dionici od Tarčina do Vlakova (20 km) su u toku,s tim što je malo kasnila poddionica Vlakovo-Lepenica, ali, kako je kazao Karić, zbog problema s evaluacijom najniže ponude koja je došla od jedne italijanske firme.  Po Karićevim najavama, što se tiče dionica Butile - Vlakovo, na toj dionici se u narednih nekoliko mjeseci mogu očekivati mašine na terenu. 

 

- Mi ćemo Sarajevsku zaobilaznicu završiti sigurno i dionica od Tarčina do Zenice će biti u funkciji kako smo i obećali - kazao je direktor Autocesta FBiH.  Autoceste FBiH su 2012. ostvarile prihode od oko 80 miliona KM, a tu su prihodi od akcize i takse na gorivo u iznosu od oko 60 miliona KM, dok je prihoda od cestarine u iznosu oko 15 miliona KM, a prihodi od oročenih sredstava iznose 4,8 miliona KM. Aktiva preduzeća je 884 miliona KM. 

 

- Mi nemamo klasičnu dobit kao kompanija,  71 milion KM koji ostaje nakon podmirivanja naših potreba, ostaje za reinvestiranje i to je dio koji će biti iskorišten za dalju eksproprijaciju, ali i za izgradnju dionica - rekao je Karić.  Karić je najavio da Autoceste 2014. pripremaju novi investicioni ciklus i da će od Vlade i nadležnih ministarstava  tražiti da prihodi ovog preduzeća budu "pojačani"bilo iz budžeta ili kroz povećanje akciza.