Printaj ovu stranu
utorak, 22 Januar 2013 06:52

Gdje se troše budžeti

 U sarajevskom Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, u sklopu ciklusa EngageMind,  je održan skup o "Open Data pokretu", a riječ je o nastojanjima da se svi javni podaci kojima raspolaže država, javne institucije i ustanove i javna preduzeća učine javnim i slobodnim za korištenje civilnom društvu, novinarima, pojedincima i poduzetnicima. Ovom prilikom, prezentirana je web stranica www.budzeti.ba, saopštio je Centar za zastupanje građanskih interesa. Radi se o interaktivnoj stranici koja prikazuje kako se budžeti u BiH troše prema funkcionalnoj podjeli. Putem tih prikaza građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba. 

 

Ovo je zajednički projekt Fondacije CPI i Open Knowledge Foundationa iz Londona, a finansira ga fondacija NED iz Washingtona. "Što su podaci bitniji za građane, do njih je teže doći", rekao je izvršni predsjednik Transparency Internationala BiH Srđan Blagojević. Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen je prije deset godina, ali su vlasti na razne načine taj pristup u praksi otežale, derogiranjem zakona putem različitih odredbi, nepoštivanjem zakona i pozivanjem na Zakon o zaštiti privatnosti, koji nije zamišljen da bi zaštitio državne funkcionere od uvida javnosti u njihovo poslovanje i njihovu imovinu, navodi se u saopštenju. 

 

Učesnici današnjeg skupa suglasili su se da je stanje dostupnosti značajnih javnih podataka javnosti razočaravajuće, što rezultira, s jedne strane, niskim stepenom odgovornosti državnih službenika i izabranih funkcionera za svoj rad, a s druge strane totalnim nepovjerenjem građana u vlasti.  Također, konstatirali su kako u cilju stabilnosti društva i poboljšanja integriteta države, civilno društvo mora preuzeti veću odgovornost po tom pitanju. Prisutni predstavnici organizacija dogovorili su osnivanje koalicije koja će kod bh. vlasti i građana promovirati priključenje BiH međunarodnoj multilateralnoj inicijativi Open Government Partnership. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)