28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Januar 2013 07:50

Ko ima okolinsku dozvolu u Zenici

Od prvog radnog dana u 2013. godini, u Zenici radi inspektorica Federalne uprave za inspekcijske poslove, Mediha Mlačo, dipl.inž.građ. Nakon prvih kontakata, inspektorica je posjetila prostorije Eko foruma, kako bi nas upoznala s planovima i načinom budućeg djelovanja inspekcije: Federalna inspekcija će vršiti inspekcijski nadzor svih postrojenja za koja je okolinske dozvole izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Spisak tih postrojenja je dat u priloženoj tabeli. Radno vrijeme inspekcije je od 8:00 do 16:30 i neće se vršiti nadzor izvan radnog vremena.

 

 

Sjedište inspektora je u zgradi bivšeg Tehnoprojekta (uz kapiju 4 željezare). Federalni inspektor u Zenici ima na raspolaganju sve okolinske dozvole po kojima vrši nadzor, i vršit će kontrolu realizacije aktivnosti po tim dozvolama. Osim u slučajevima havarija i većih ekoloških incidenata, inspekcijski nadzor će se vršiti isključivo prema utvrđenom godišnjem planu nadzora. Dosadašnja praksa izricanja minimalnih kazni za prekršaje će se nastaviti i dalje. 

 

Ekoforum će insistirati da se ovakav način rada inspekcije promijeni i u tom smislu smo odmah uputili zahtjev direktoru Federalne inspekcije da se plan inspekcijskih nadzora prilagodi ponašanju zagađivača, odnosno da se vrše nenajavljeni inspekcijski nadzori i izvan radnog vremena.

 

Od inspektorice smo zahtijevali da osim prekršajnih prijava, bez odlaganja počne primjenivati i odredbe člana 303 Krivičnog zakona Federacije BiH, odnosno da protiv zagađivača koje dosadašnje prekšajne kazne nisu disciplinovale podnosi krivične prijave. Dogovoreno je da Ekoforum ubuduće održava redovne sastanke sa inspektoricom, kako bismo razmijenili dostupne informacije.

 

Napominjemo da svako sumnjivo ispuštanje zagađujućih materija građani mogu prijaviti na dežurni telefon Federalne uprave za inspekcijske poslove: 033 22 66 44 koji je u funkciji 24 sata. (Eko Forum Zenica)

 

Spisak okolinskih dozvola koje izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma do 31.12.2012. godine

 

fmoitze01