02 Juni 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Decembar 2012 04:45

Projekti zapošljavanja invalida

 

Udruženje za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom apelira na nezaposlene osobe s invaliditetom i roditelje djece s posebnim potrebama da se prijave na javni poziv nezaposlenim osobama za sudjelovanje u programima obuke. Javni poziv je raspisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - Jedinica za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja (PIU SESER) i Federalni zavod za zapošljavanje. 

 

- Putem tog javnog poziva nezaposlene osobe, kojima je prestalo pravo na primanje gotovinskih transfera, registrirane na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH a imaju status civilnih žrtava rata, ratnih vojnih invalida i civilnih invalida te osobe sa statusom roditelja djeteta s posebnim potrebama, mogu ostvariti podsticajne mjere za zapošljavanje i to dokvalifikacija - doškolovanje, prekvalifikacija, te stručno osposobljavanje i usavršavanje, navode iz Udruženja. Javni poziv ostaje otvoren do 30. juna 2013. godine ili do utroška raspoloživih sredstava. Obrasci za apliciranje za program dostupni su u nadležnom općinskom birou za zapošljavanje. 

 

- Nema boljeg načina da se eliminira socijalna isključenost osoba s invaliditetom od zapošljavanja, izjavio je predsjednik Udruženja Aziz Tafro. 

 

- Udruženje apelira na nezaposlene osobe s invaliditetom da poduzmu prve korake u cilju zapošljavanja, te napominje da provodi projekt "Podrška profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica s invaliditetom u Federaciji BiH koji je podržalo Ministarstvo rada Federacije BiH, navode iz Udruženja.