29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Decembar 2012 13:22

Protest radnika Mittala 20.12.

 Glavni odbor Sindikata kompanije ArcelorMittal potvrdio je danas da će u četvrtak, 20. decembra, pred Direkcijom kompanije u Zenici, biti održani radnički protesti. Protestima će biti iskazano nezadovoljstvo odnosom kompanije prema zaposlenicima, odlukom o smanjenju broja radnika i nepoštivanjem radnog zakonodavstva. Protesti će biti održani u 15.00 sati. 

       

"Od početka Nove godine, broj uposlenika biće smanjen za 360. Time će se drastično povećati pritisak na preostale radnike i na okoliš, te mogućnost povreda na radu", kazao je predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zuhdija Kapetanović.  Sindikat od kompanije zahtjeva da poštuje odredbe privatizacijskog ugovora, prema kojem bi trebalo da upošljava 4.000 do 4.500 radnika. 

 

"Aneks na kolektivne ugovore predviđa da će u kompaniji ostati manje od 2800 radnika, a proizvodnja ne opada kako u ArcelorMittalu stalno tvrde", navode u Sindikatu. Danas je zatražena podrška suosnivača kompanije, Vlade Federacije BiH (FBiH), u vezi sa ostvarivanjem radničkih zahtjeva.

 

vit999 006