Printaj ovu stranu
petak, 07 Decembar 2012 08:09

Šest milijardi mobitela

Broj pretplatnika mobilinh telefona u svijetu će do kraja ove godine premašiti šest milijardi, dok će porasti još za trećinu do 2018.godine, pokazuje najnovija studija kompanije Erikson "Mobiliti riport" (Mobility report). Kako su rekli predstavnici kompanije Erikson na konferenciji za novinare, mobilni internet saobraćaj je duplo porastao od septembra prošle do septmebra ove godine, a kako se očekuje u narednih pet godina, povećaće se još 12 puta. Očekuje se da će značajno porasti i korišćenje smart telefona, koji sada čine 15 odsto svih mobilnih telefona koje koriste pretplatnici.


Istraživanje pokazuje da sve veći broj ljudi koristi mobilne uređaje tokom gledanja televizije, a u najvećem broju slučajeva oni razgovaraju sa prijateljima putem različitih ''čet'' servisa i koriste društvene mreže kao što su Fejsbuk i Tviter. Direktor prodaje kompanije Erikson u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji Antonio Pasarela je kazao da su povećana očekivanja korisnika u domenu kvaliteta i efikasnosti mobilne mreže sa širenjem dostupnosti mobilnog širokopojasnog interneta.

 

''Takva očekivanja su dodatno podstaknuta naprednim mogućnostima pametnih mobilnih uređaja koji su uticali na promjenu ponašanja korisnika. Mobilni internet je sve više rasprostranjen i podjednako utiče na naše privatne živote, ali i načine na koji vodimo posao'', dodao je Pasarela. Menadžer kompanije Erikson za marketing i strategiju Milena Matić je podsjetila na globalni konkurs za programere ''Erikson aplikejšn avord 2013'' (Ericsson Application Awards) koji se održava četvrti put i namijenjen je studentima, ali i malim i srednjim kompanijama. Konkurs traje do 28. februara, a studenti i kompanije će se takmičiti za novčane nagrade u vrijednosti od 40.000 dolara.

 

''Tema ovogodišnjeg takmičenja su 'Aplikacije za gradski život', koje prate Eriksonovu viziju 'Umreženog društva' u kojem je posredstvom mobilnosti, broudbenda, klauda, aplikacija i usluga sve povezano'', objasnila je Matić. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)