28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 04 Decembar 2012 10:10

Nove cijene telefonije u BiH

Prema Pravilu o modelu rebalansa usluga za period od 2013. do 2015., koje je u novembru usvojilo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u BiH, najviša cijena pristupne takse za analogni telefonski priključak može iznositi 40 KM, tako da su u HT Eronetu cijenu morali sniziti sa dosadašnjih 60 KM, u BH Telecomu sa 50 KM, dok je ova taksa u m:telu najpovoljnija i iznosit će 29 KM.

 

U cilju stimulacije korisnika operaterima je naloženo da u okviru pretplate tokom 2013. godine moraju osigurati minimum 100 besplatnih minuta u jakom saobraćaju unutar vlastite fiksne mreže. Taj broj će se, kako je planirano, iz godine u godinu smanjivati, pa će 2014. iznositi 80 besplatnih minuta, a 2015. 60 besplatnih minuta.

 

Unutar jedne fiksne mreže izjednačene su cijene poziva između kantona sa cijenama poziva unutar kantona. U HT Eronetu od Nove godine ovi razgovori će vas koštati 0,035 KM (ranije 0,048 KM), ako ste pretplatnik fiksne telefonije BH Telecoma cijena je 0,033 KM, a u m:telu 0,040 KM po minuti (ranije 0,030 KM).

 

Prema analizama RAK-a, od 2005. godine do danas operateri su snizili cijene međunarodnih razgovora, a cijene mjesnih razgovora sva tri telekom operatera niže su od definisane granične cijene, dok je cijena poziva unutar mrežne grupe kod tih operatera niža ili na nivou granične.

 

U skladu sa Pravilom o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za period 2013.- 2015. godine, BH Telecom je objavio novi cjenovnik usluga koji će se primjenjivati od 1. januara 2013. godine.

 

Prema novom cjenovniku, postojeće cijene mjesečne pretplate za sve pakete fiksne telefonske usluge ostaju iste, saopćio je BH Telecom.

 

Kako se navodi u saopćenju, BH Telecom je odlučio da ne povećava cijenu pretplate te da izvrši sniženja i paketiranja određenih usluga, a sve s ciljem da se korisnicima ponude najbolji i najpovoljniji uslovi komuniciranja.

 

Uvode se jedinstvene cijene u fiksnoj mreži i popusti u korištenju Interneta.

 

Prema novom cjenovniku, cijene pretplate za fiksnu telefonsku uslugu su ostale identične, a snižavaju se cijene pristupnih taksi.

 

Izjednačene su cijene poziva između kantona sa cijenama poziva unutar kantona za pozive prema brojevima fiksne mreže BH Telecoma, uz zadržavanje perioda slabog saobraćaja

 

Kreirani su novi tarifni paketi za fizička (Phone) i pravna lica (BizPhone) koji uključuju znatno veći broj besplatnih minuta i značajna sniženja: Naj brojevi iz BH Mobile mreže sa cijenom poziva 70 posto nižom od osnovne, zatim pozivi prema fiksnoj mreži BH Telecoma 70 posto niži, uz primjenu perioda slabog saobraćaja, zatim pozivi prema inostranstvu do 80 posto niži od cijena u osnovnoj ponudi, za privatne korisnike phone 30 paketa omogućen i međunarodni Naj broj sa cijenom poziva do 90 posto nižom od cijene iz osnovne ponude, korisnicima ovih paketa omogućeni popusti za ADSL pakete, i to 20 posto za Net Flat 4, te 25 posto za netflat 6, net flat 8 i net flat 12, na paketima Phone 30 i BizPhone 50 omogućeno da pozivi prema BH Mobile mreži budu naplaćivani na način da je svaka druga minuta poziva besplatna, te na paketima Phone 30 i BizPhone 50 dodijeljeni popust od 25 posto prema svim fiksnim i mobilnim mrežama drugih operatora u BiH, ističe se u saopćenju.