Printaj ovu stranu
petak, 30 Novembar 2012 07:46

Mittal, Francuzi, Britanci...

Razdor između francuske vlade i najvećeg proizvođača čelika na svijetu Arcelor Mittala samo se produbljuje.  Grupa Arcelor Mittal je 1. oktobra najavila zatvaranje visoke peći na istoku Francuske. Grupa je dala opciju Vladi da nađe kupca a, s druge strane, dobila je odgovor da zbog neostvarenih obećanja kompanije traže ili da sve fabrike ostave u punom pogonu ili će ih nacionalizirati.

U četvrtak su radnici iz pogona u Florangeu izašli pred Ministarstvom industrije u Parizu gdje, od resornog ministra, traže odgovor na pitanje: kakva je sudbina njihove čeličane, dva dana nakon što je ministar najavio da je za njenu nacionalizaciju.  "Pitat ćemo ministra da nam odgovori na sva naša pitanja. Govorio je o nacionalizaciji, govorio je o nekom novom kupcu, sastali su se Mittal i Hollande, tako da mi moramo da znamo šta se dešava. Svi radnici iz Florangea čekaju. Moramo im uskoro dati neki odgovor“, kaže Walter Broccoli, član Sindikata Force Ouvriere u Florangeu.

Razdor sa druge strane La Manchea je pokušao unovčiti gradonačelnik Londona Boris Johnson. On je čeličnom džinu, kaže, spreman da prostre crveni tepih.

"Čuo sam šta je francuska Vlada imala da kaže o ArcelorMittalu, i jedino što na to imam da kažem je ovo: U ovim teškim ekonomski vremenima svi na svijetu imaju izbor- ili ćete zatvoriti svoja tržišta, postati nacionalisti i uskogrudi, ili ćete biti otvoreniji i poželjeti dobrodošlicu onima koji stvaraju bogatstvo i pomoći da se ono proširi na sve i time, zapravo, osnažite ekonomiju“, kazao je gradonačelnik Londona.

No, analitičari smatraju da su najave o nacionalizaciji  željezare u Florangeu rizične, jer bi, kažu, za tim primjerom mogli poći i ostali sektori koji su u teškoj situaciji.

Mogućnost privremene nacionalizacije šalje lošu poruku i stranim investitorima koje Francuska pokušava ubijediti u rješenost da sprovede neophodne reforme radi poboljšanja ekonomske konkurentnosti francuskih preduzeća, prenosi Reuters.

"Politički gledano, nacionalizacija radi očuvanja radnih mjesta u sektoru koji je u teškoj situaciji, povlači sa sobom opasnost od sličnih zahtjeva i drugih preduzeća koji se bore sa istim problemima", naglasila je Elie Cohen, ekonomska analitičarka, dodajući da bi za francusku Vladu bilo bolje da pronađe kompromis sa anglosakonskom korporacijom Mittal u pogledu prodaje čeličane u Florangeu.

"Teško je objasniti stranim investitorima šta se dešava sa Florangeom" jer bi oni privremenu nacionalizaciju mogli pogrešno da protumače", smatraju analitičari.

Samo u dva ložišta u čeličani u Florangeu, Arcelor Mittal zapošljava 629 radnika, koji sa nestpljenjem očekuju odluku iz ministarstva u Parizu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Posljednje od

Povezani članci (by tag)