Printaj ovu stranu
utorak, 20 Novembar 2012 22:23

Čiju imovinu je prodavala Porezna

Porezna uprava Federacije BiH organizirala je  javnu aukciju i direktnu prodaju zaplijenjene imovinu poreznih obveznika - dužnika u tri Kantonalna porezna ureda: Novi Travnik, Ljubuški i Zenica. U Kantonalnom poreznom uredu Zenica organizirana je direktna prodaja imovine pet poreznih obveznika.

 

Predmet prodaje bila su zemljišta sa pratećim objektima u vlasništvu Muniba Memića i Jakuba Pipe, te stan u vlasništvu Enese Bistrivode. Od imovine poreznog obveznika “Merkomerc” d.o.o Zenica prodavani su podrum, servisna radionica, servisna stanica i skladište, a od imovine poreznog obveznika “CGV” d.o.o. Maglaj: stan, poslovni prostor, te putničko i teretno motorno vozilo. Međutim, za kupovinu zaplijenjene imovine nije bilo zainteresiranih ponuđača.

 

Porezna uprava FBiH naglašava da je primorana da dužne obveze po osnovu javnih prihoda iz ranijih godina naplaćuje prinudnim putem od svih poreznih obveznika koji iste ne plate u propisanim rokovima, u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i drugim podzakonskim aktima. U postupku prinudne naplate zaplijenjena imovina se veoma teško prodaje, odnosno praksa je pokazala da za kupovinu iste uglavnom nema zainteresiranih kupaca.

 

Ukoliko se i pojave, zainteresirani kupci uglavnom nastoje kupiti imovinu po znatno nižoj cijeni od procjenjene vrijednosti. Razlog za to je ekonomska kriza, zbog koje je smanjena i kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana, ali i solidarnost poreznih obveznika koji ne žele da kupuju zaplijenjenu imovinu, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)