Printaj ovu stranu
utorak, 13 Novembar 2012 03:50

Pčelari kod ministra Bošnjaka

Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede primio delegaciju Saveza udruženja pčelara Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio Besim Huseinagić, predsjednik Saveza. Oni su ministra Bošnjaka informisali o stanju u oblasti pčelarstva u cjelini na području našeg Kantona, počev od načina funkcioniranja 14 općinskih udruženja preko aktivnosti koje poduzimaju na edukaciji do akcija zaštite i liječenja pčelinjih društava. Na području Kantona registrovano je 800 pčelara koji posjedujuju ukupno 21.400 košnica, dok je najmanje još toliki broj onih koji nisu registrovani te djeluju izvan općinskih udruženja, kazao je presjednik Huseinagić.

 

S obzirom na povećanje vrsta oboljenja koja zahvataju pčelinja društva zadnjih godina, pčelari su naglasili važnost učlanjenja i ostalih pčelara u općinska udruženja kako bi se mogli zajednički oduprijeti bolestima pčela i djelovati združeno u borbi za očuvanje pčelinjeg fonda na Kantonu. Vlado Mihajlović, predsjednik i Munib Husejinagić, član Udruženja pčelara Općine Zenica istakli su da se većina članova bavi pčelarstvom iz hobija, a veoma mali broj su profesionalci u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda. No, rezultati koje postižu na zavidnom su nivou i već dugi niz godina primaju priznanja za svoj rad.

 

Oni su od ministra Bošnjaka tražili veću potporu u svojim aktivnostima koje su zaista obimne, jer osim stalnih seminara o zaštiti i liječenju pčela, organizovanju škola pčelarstva, te saradnje sa srednjim školama na Kantonu, oni također učestvuju i u sadnji medonosnog bilja. Tako su lani, zajedno sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i Šumsko-privrednim društvom ZDK posadili 1.000 sadnica bagrema, lipe i kestena, a krajnji cilj im je da posade 10.000 sadnica ovih stabala kako bi pčele imale bogatu ispašu na području Kantona.

 

Ministar Bojan Bošnjak pojasnio je članovima Saveza pčelara da su sredstva u budžetu ograničena za ove namjene, ali da će nastojati da pomogne rad ovog udruženja, kao što se pomaže i rad brojnih drugih udruženja iz oblasti poljoprivrede. On je pohvalio rad ove organizacije te upoznao pčelare sa onim što ovo Ministarstvo čini na zdravstvenoj zaštiti životinja u šta spadaju i pčelinja društva. On je pojasnio da će u saradnji sa federalnim resornim ministarstvom izvidjeti mogućnosti trajnije finansijske i druge podrške potrebne pčelarima, prije svega, iz razloga što su pčele ključni faktor u rastu i cvjetanju svih ostalih poljoprivrednih kultura, pošto se 80 odsto oprašivanja vrši putem pčela. Na kraju, on je kazao da podrška radu bilo kog udruženja iz resora ovog Ministarstva prvenstveno ovisi o ciljevima i načinu rada tih udruženja te od ukupnog doprinosa društvu koje takva udruženja daju, a ovaj Savez očigledno ispunjava sve te kriterije, pojasnio je na kraju ministar Bojan Bošnjak.

 

Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)