19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Novembar 2012 12:04

Sve spremno za Open-s 2012

Ovogodišnji sajam organske i domaće proizvodnje, Open-s 2012, koji će sutra biti otvoren u Zenici, oboriće sve rekorde prošlogodišnjeg, kazao je jučer jedan od njegovih organizatora, Jasmin Imamović.

 

- Posjetioce će organizator počastiti sa 9.999 domaćih hurmašica po zeničkom receptu, sa pekmezom, a posjetioci sajma na koji je ulaz besplatan, imaće priluku probati i dvije tone kuhanog krompira i dvije hiljade kuhanih domaćih jaja, čime želimo promovirati domaću proizvodnju, što je jedini spas za posrnulu bh. ekonomiju, kaže Imamović.

A sajam će donijeti i stručni skup na temu «Zasijmo zajedno BIH», ali i edukaciju mladih, kroz nagradni likovni konkurs za osnovce i srednjoškolce na temu ovogodišnjeg sajma.

Organizator ima namjeru da, promovišući domaću radinost, javnosti prezentira nedavno izgrađeni ilirski brod dug desetak metara, kojeg je potpuno sam izgradio Zeničanin Jasmin Fejzić.

 

- Do sada imamo prijavljeno više od 200 izlagača, a posjetiocima će biti ponuđeno da se upoznaju i eventualno kupe neki od 5.000 proizvoda uzgojenih u BiH, bez hemijskih primjesa, po organskim propisima, kaže Muharem Šeper, direktor Sajma.

Cijeli sajam se odvija u zatvorenom pod šatorima, tako da su organizatori osigurali da, i u slučaju lošeg vremena, od izlaganja i posjete ne odustanu proizvođači i posjetioci.

 

Paralelno sa prezentacijom proizvodnje, tokom četiri dana sajma biće organizovano pet mini-festivala, i to Sevdah u duši i srcu, Saz i šargija – naša baština, Mali bećarci, dječiji Sevdah Fest (do 15 godina) i Smotra zeničkog folklora (petnaest KUD-ova).  Kako je istakao koordinator zabavnog dijela programa, u pet programa učestvovaće više od 1.200 članova orkestara, folklora i pojedinaca.