Printaj ovu stranu
subota, 20 Oktobar 2012 07:27

Iskopano pola tunela Vijenac

Nakon što je Uprava JP Autoceste FBiH raskinula ugovor sa slovenačkom kompanijom Primorje d.d. Ajdovščina zbog pokretanja stečajnog postupka i nakon što je naplaćena bankarska garancija, JP Autoceste FBiH je angažman na izgradnji tunela Vijenac povjerila bh. kompanijama koje su ranije bile angažovane na izgradnji tunela kao podizvođači. 

Za samo 45 dana od raskida ugovora, Uprava JP Autoceste FBiH naplatila je bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i uvela u posjed bh. konzorcij kojeg čini pet sarajevskih kompanija. Lider konzorcija, kojeg čine firme ŽGP, Hidrogradnja, Entea i Butmir, je Euro-Asfalt. Konzorcij je ojačan sa još osam dodatnih kompanija koje rade na probijanju tunela.

Do sada su bh. kompanije, na čelu s liderom konzorcija Euro-Asfaltom iskopale 1.037 metara tunela Vijenac, što predstavlja više 57 posto iskopa tunela.
Na gradilištu je angažovano više od 300 radnika, koji rade 24 sata u tri smjene. Izvođenjem radova, bh. kompanije su u prilici da steknu reference na projektu izgradnje tunela Vijenac, koji je trenutno najduži koji se gradi u ovom dijelu Evrope.

U martu 2013. godine planiran je završetak probijanja tunela, a kompletna izgradnja tunela Vijenac bit će završena do proljeća 2014. godine, saopšteno je iz Autocesta FBiH. 

(MOJportal)
 
Tunel Vijenac 2

Posljednje od

Povezani članci (by tag)