Printaj ovu stranu
subota, 06 Oktobar 2012 00:46

Delegacije FBiH i ZDK u Messeru

Federalni premijer Nermin Nikšić i premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak posjetili su  Fabriku za razlaganje kisika “Messer BH Gas”. Tom prilikom razgovarali su s Valentinom Ilievskim, generalnim direktorom ove kompanije, koja od 1997. godine posluje na tržištu BiH.


- Razgovorali smo o tome kako da stvorimo što povoljniji ambijent da budemo privlačni stranim investitorima. Vlada FBiH je odlučna da implementira preporuke iz tzv. “Bijele knjige” i na daljnjoj saradnji s Vijećem stranih investitora. Spremni smo razgovarati sa svakim investitorom koji će otvoriti makar jedno radno mjesto. Od 360 predloženih mjera iz Bijele knjige otklonili smo nekih 260, ali je činjenica prema izvještaju Vijeća stranih investitora, da su dosadašnje preuzete mjere donijele uštedu nekih stotinu miliona maraka. Ljudi koji hoće i spremni su investirati u FBiH, mogu računati da će imati najefikansije moguće rješavanje osnovne papirologije. Niko ih ne može zaštititi njihovog poslovnog rizika, ali je na nama da stvorimo političku i pravnu sigurnost njihovih investicija i tako otvorimo prostor da se zaposli što veći broj ljudi, izjavio je premijer Nikšić, dodajući da bi kompanija Messer BH Gas uskoro trebala dobiti neophodne urbanističke saglasnosti.


Premijer ZDK-a Fikret Plevljak izjavio je da su obaveze izabranih vlasti da stvaraju povoljniji ambijent za ulaganje.


- Ne možemo bez stranih investicija ići naprijed. Ne možemo stvarati uslove za više i bolje zapošljavanje jer, nažalost, nemamo domaćeg kapitala, pa su strane investicije dobar način da te uvjete stvaramo. Zato ćemo uraditi sve da privučemo što više stranog kapitala, a Vlada ZDK-a će pratiti napore koje radi Vlada FBiH, rekao je Plevljak.
Generalni direktor “Messer BH Gasa” Valentin Ilievski rekao je da je Nermin Nikšić prvi visiokopozicionirani političar koji je od dolaska ove kompanije u BiH prije 15 godina posjetio njene pogone.


- Mi smo nekada bili import, a sada smo eksport kompanija koja godišnje na tržište plasira proizvod vrijedan 2,5 miliona KM. Važno nam je da se u BiH olakša posao i dobijemo pozitivan ambijent. Investirali smo 40 miliona eura, a samo u novu kisikanu u Zenici uložili smo 20 miliona eura. Godišnje izvezemo proizvoda u vrijednosti 2,5 miliona maraka. Razgovor je vrlo koristan i uspješan i vjerujem da imamo dobru budućnost ako strani investitori i lokalne vlasti budu radili na rješavanju administrativnih barijera, rekao je Ilievski.
Do kraja 2012. godine ova kompanija planira investirati još milion eura, a Ilievski je rekao da bi njene investicije u BiH u 2013. godini trebale iznositi oko 2,5 miliona eura.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)