29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Oktobar 2012 13:42

Otvoren ZEPS 2012

Federalni premijer Nermin Nikšić otvorio je danas na sajmištu Kamberovića polje 19. generalni bh. sajam „ZEPS 2012.“ i 9. međunarodni sajam metala “ZEPS Intermetal”. Na sajmu koji će trajati do 6. oktobra, učestvuje 405 izlagača iz 27 država.

„U odnosu na prošlu godinu, sajam je zadržao istu površinu i broj izlagača što je veliki uspjeh u vrijeme recesije, a u dva parametra je i veći. Prošle godine izlagači su došli iz 25, a ove iz 27 država, s tim da smo sada zabilježili i veći broj kolektivnih izložbi - ukupno 11. Prvi put na sajmu su prisutna i dva izlagača iz Bahreina“, izjavio je Abdulah Serdarević, generalni direktor Poslovnog sistema RMK koji je organizator ZEPS sajmova.

 

Federalni premijer Nikšić izlagačima i drugim privrednicima je poručio da Vlada FBiH čini maksimalne napore da privuče investitore i olakša im put do poslovanja. „Ove smo godine višestruko povećali nivo javnih investicija, a naredne godine u ovo vrijeme nivo investicija će dostići dvije milijarde maraka. Uz strane investicije koje moramo privući i ulaganja naših kompanija koje moramo podstaći, Federacija BiH će postati veliko gradilište, a bit će uposleno na hiljade radnika. Naredne godine očekujemo veliki iskorak u energetskom sektoru, u gradnji vjetroelektrana, hidrocentrale i bloka 7 u Termoelektrani Tuzla za čiju je izgradnju interes iskazalo 12 velikih svjetskih kompanija“, između ostalog rekao je premijer Nikšić, ponavljajući da je Federalna vlada opredijeljena da sačuva svako radno mjesto, i da otvara nova.

 

Na Generalnom bh. sajmu „ZEPS 2012.“ i sajmu metala „ZEPS Intermetal“ kolektivno će se predstaviti privrednici iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Češke Republike, Mađarske, kao i pojedinih regija i općina iz BiH. U okviru sajma bit će održana prva konferencija posvećena energetskoj efikasnosti i obnovljvim izvorima energije o temi „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Od teorije do prakse“. Tim povodom federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj na svečanosti otvaranja sajma izjavio je da se u BiH oko 30 posto od ukupno proizvedene električne energije, proizvede iz obnovljivih izvora, i to u najlošijim hidrološkim uvjetima, dok je 2010. godine ta proizvodnja dostizala čak 50 posto.

 

„BiH je lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i Vlada FBiH je prepoznala kao šansu budućeg razvoja. U tom pogledu u proteklih godinu i po dana urađen je čitav set zakona iz oblasti energije“, izjavio je ministar Trhulj. Izlagačima, brojnim gostima među kojim su bili i neki od ambasadora zemalja učesnica na sajmu, prigodnim riječima obratili su se i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i premijer Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak, koji su pozvali investitore da ulažu u ovaj dio BiH.

Povezani članci (by tag)