29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Septembar 2012 05:59

Još dva rondoa u Zenici

Problem zagušenja na postojećim saobraćajnicama riješen je izgradnjom kružnih raskrsnica na dva glavna čvorišta Drveni most - Crkvice, te Metalurg, koji je prvi završen. Krajem ljeta u promet je pušten i rondo Drveni most, a u završnoj fazi je izgradnja kružnih raskrsnica Crkvice te Bojin vir, na kojem se i završava gradska dionica GGM-a i nastavlja vangradska koja se, prema projektu, proteže do Drivuše, gdje će se uključiti na autocestu Zenica-Sarajevo. Izgradnja rondoa planirana je i na ukrštanju ulica Zmaja od Bosne i Aska Borića, te u naselju Lukovo Polje, a zbog pozitivnih iskustava sa dosad završenim rondoima razmišlja se o preprojektovanju još dvije raskrnice.



Još dva rondoa – na Mokušnicama i kod kina Central
- Kada smo vidjeli pozitivne efekte koje imamo na rondoima Metalurg i Drveni most - Crkvice, što su primijetili svi oni koji su bilo kada u špicama, srijedom ili subotom, prošli prema Lukovom Polju, ušli smo u analizu da se Mokušnice preprojektuju u kružnu rakrsnicu. Takođe, rakrsnicu kod kina Central planiramo prebaciti na kružni saobraćaj, jer je propusnost raskrsnice Metalurg puno veća i sada, zbog semafora koji ne ispunjavaju svoju funkciju, imamo zagušenje u Školskoj ulici - kaže Mirsad Heleg, direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica.
Radovi u sklopu projekta GGM istovremeno su započeti na više lokacija. Veliki posao urađen je u ulici “Aska Borića” u kojoj se, osim kolovoza, pločnika i rasvjete, mijenja i infrastruktura u njezinom trupu, gradi nova vodovodna linija, sistem fekalne i oborinske kanalizacije i pruža cjelovito rješenje saobraćaja između tog dijela Zenice i Glavne gradske magistrale. Do sada su skoro završene dvije trećine ceste, a planirano je da svi radovi budu finalizirani do kraja oktobra. Završena je i rekonstrukcija ulice “Velikog sudije Građeše”, a u toku je rekonstrukcija ulice “Nikole Tesle”.

 

naša riječ