28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 23 Septembar 2012 09:19

Koji su uređaji opasni u BiH?

Upozorenja o nesigurnosti pojedinih proizvoda, koje je objavila Agencija za nadzor nad tržištem BiH, odnosila su se, između ostalog, i na električnu opremu, među kojom prevladavaju računari marke "lenovo", proizvedeni u Meksiku. Prema navodima proizvođača za svjetski poznate kompjutere "lenovo", linije "all-in-one", postoji potencijalna opasnost od kvara na napajanju računara, što može dovesti do pregrijavanja i izazvati požar.  U izvještaju Agencije za nadzor nad tržištem BiH kaže se da su se već desila dva požara uzrokovana ovim problemom.

 

Sporni računari ubrzo su povučeni iz prodaje, a prema riječima Gorana Šabovića, direktora firme BBS, koja je uvoznik računara "lenovo", tri sporna uređaja bila su u posjedu banke.

- Smatram da je izvještaj šuplja analiza te da nije adekvatno urađena. "Lenovo" je ozbiljna firma, a sporna je bila samo jedna linija "all-in-one" računara. Imali smo tri takva i odmah smo obavijestili korisnike te ih zamijenili drugim - kazao nam je Šabović. Kao nesigurni proizvodi okarakterizirani su i bežični telefoni "gigaset" koji su porijeklom iz Njemačke. U upozorenju se navodi da i kod ovih uređaja može doći do požara zbog neispravnosti baterija. Distributer ih je, također, povukao s tržišta.


- Prije nego što smo ove telefone pustili u prodaju, dobili smo upozorenje iz centralne poslovnice u Njemačkoj da su baterije rizične, pa smo ih zamijenili na svih deset telefona, koliko smo ih imali na raspolaganju. Tako da, na svu sreću, nije bio prijavljen nijedan incident - rekao nam je Ahmed Bijelonja, menadžer firme "Simco", koja je distributer ovih telefona.  Također je uočljivo da najviše sumnjivih proizvoda koji se pojavljuju na tržištu BiH najčešće vodi porijeklo iz Kine. Ista situacija vlada i na tržištu Evropske unije, pa je Evropska komisija u godišnjem izvještaju za 2011. istakla da je čak 65 posto proizvoda iz Kine prijavljeno kao nesigurno.

Ako se ustanovi da proizvod koji se nalazi na tržištu BiH nije u skladu sa sigurnosnim zahtjevima i da ugrožava zdravlje korisnika, postoje dva načina zaštite potrošača. Jedan od njih je kada proizvođač, odnosno distributer spornog proizvoda, dobrovoljno povuče artikle iz prodaje, a drugi način je naređenje inspekcije. U BiH je u proteklom periodu bilo znatno više naloženih mjera nego dobrovoljnih.

 

avaz.ba

Povezani članci (by tag)