Printaj ovu stranu
četvrtak, 20 Septembar 2012 13:21

Energetski dani Zenica 2012

Općina Zenica organizuje manifestaciju "Energetski dani Zenica 2012" čija je realizacija povjerena Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA i Univerzitetu u Zenici. Danas je otvorena trodnevna manifestacija konferencijom : “Zenica – energetski efikasan grad“ koja je održana u hotelu Zenica. Konferenciji je prisustvovalo preko 170 posjetilaca/učesnika od kojih je veliki broj uzeo učešća u diskusijama.

 

Manifestacija “Energetski dani Zenica 2012” je posvećena energetskoj/energijskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije. Općina Zenica na čelu sa Načelnikom Husejinom Smajlovićem je 29. decembra 2010. godine potpisala je Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors) o reduciranju emisije CO2 i među prvima u BiH pristupila je ovoj evropskoj inicijativi radi unapređenja energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

 

"Cilj manifestacije je prije svega podizanje svijesti građana o prihvatanju energetske efikasnosti kao stalne aktivnosti i načina života u svim sferama djelovanja, što za posljedicu ima čistiju i zdraviju okolinu i poboljšanje kvaliteta života, a to nas vodi ka ostvarenju mota i vizije koja glasi “ Zenica, energetski efikasan grad" rekao je Načelnik Smajlović otvarajući skup.

 

Akcioni plan energetski održivog razvoja (SEAP) u ime Općine Zenica implementira Agencija ZEDA, čiji je direktor Muhsin Ibrahimagić istakao da su

 

"Energetski dani Zenica 2012" jedan od značajnijih projekata definiranih tim planom.

 

Značajnu podršku, organizacionu i finansijsku, pruža projekat DELTER finasiran od strane EU i Njemačko društvo za međunarodnu tehničku saradnju GIZ.

 

U okviru manifestacije Energetski dani, koja završava 22. septembra, bit će održano nekoliko manifestacija, između ostalog i "Energetski EXPO" u Trgovačkom centru "Džananović" gdje će se građani moći informisati o projektima energetske efikasnosti koje realizuje općinska uprava.
21. septembra u naselju Gornji Čajdraš svećano će biti puštena u rad mini hidrocentrala. projekat realizuje JP ViK a posebnost ovog projekta je iskorištavanje hidroenergetskog potencijala u cjevovodima pitke vode za snabdijevanje grada. Ovo je prvi uspješno realizovan projekat ove vrste u BiH.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)