28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Septembar 2012 13:32

Kinezi će graditi TE Zenica ?

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Amel Kovačević dostavio je na adresu načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića pismo u kojem ga upoznaje kako su kineski investitori iskazali interes za ulaganje u zeničku toplanu-elektranu. Kovačević je naveo da je Ambasada BiH u Pekingu projekt gasne TE Zenica uvrstila u svoju brošuru na kineskom i engleskom jeziku pod nazivom Invest in Bosnia and Herzegovina.

 

Podsjetio je da je prošle sedmice u Pekingu boravio i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i da su zajedno na poslovnom forumu za više od 100 kineskih korporacija govorili o temi privrednih i investicijskih potencijala BiH.

Ambasador Kovačević je naveo i da postoji nekoliko kineskih korporacija koje su zainteresirane za projekt gasne TE Zenica te je od načelnika Općine Zenica zatražio informacije o razvoju datog projekta kao i interesu da se promovira taj projekt kod kineskih korporacija iz energetskog sektora.

- Ukoliko postoji mogućnost da se na bilo koji način kineske korporacije uključe u dati projekt kao izvođači, finansijeri ili partneri u investiciji stojim Vam na raspolaganju i molio bih Vas da mi dostavite relevantne dokumente koje bih mogao prezentirati kineskim korporacijama, naveo je bh. ambasador u Pekingu.

Ugovor o gradnji kombinovane toplane - elektrane Općina Zenica potpisan je 11. aprila prošle godine i to između predstavnika Općine Zenica i kompanije KTG A.G. Lugano.