Printaj ovu stranu
četvrtak, 06 Septembar 2012 21:23

Proglašen stečaj u Komradu

Zenički Komrad je od jučer u 15 sati i zvanično u stečaju, mjesecima nakon što je obustavljena svaka djelatnost ovog, nekad uspješnog komunalnog preduzeća u Zenici.

Nakon što je «srce» i najprofitabilniji dio preduzeća izvučen u privatnu firmu Alba Zenica, Komrad je radio proteklu deceniju, ali suočen sa opstrukcijama osnivača, Općine Zenica, koja ga je ravnopravno tretirala kao privatne firme bliske vladajućoj SDA, doveden je do stečaja i milionskih potraživanja.

 

Završni udarac uslijedio je formiranjem «Komgrada ZE». Većinski privatnog preduzeća, u koje je, pod izgovorom spašavanja radnih mjesta, prebačena većina radnika, pa je općinskoj firmi sa neispravnim mašinama i bez poslova, preostalo samo da «stavi ključ u bravu».

 

Zanimljivo je da je Komgrad ZE odjednom postao sposoban za poslove koje nije dobijao Komrad, čiji radnici su desetine puta ukazivali na kriminal i nepravilnosti, te pozivali nadležne da intervenišu. Još 2010. su prijavili načelnika Zenice Husejina Smajlovića i saradnike, osumnjičivši ih za kriminalno uništavanje firme, ali i pokušavali skrenuti pažnju nadležnih, izlazeći više puta sa mašinama na zeničke ulice.

 

Kako saznajemo u Općinskom sudu Zenica, svojim rješenjem sudija Sanja Pavlić je odredila stečajnog upravnika Seada Begagića, koji do ispitno – izvještajnog ročišta, zakazanog za 14. novembar, treba na osnovu poziva u Službenim novinama prikupi sva potraživanja povjerilaca.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)