18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Septembar 2012 10:45

Bh.firme prokopavaju Vijenac

Domaće kompanije su i zvanično nastavile sa izvođenjem radova na tunelu Vijenac, dužine skoro tri kilometra. Radove na probijanju tunela rade konzorcij bh. kompanija koji čine: Euroasfalt Sarajevo, kao lider konzorcija, Hidrogradnja Sarajevo, ŽGP Sarajevo, Entea Sarajevo i Butmir Sarajevo. Konzorcij će biti ojačan s osam dodatnih bh. kompanija koji će biti dobavljači materijala i raditi na iskopu tunela kao podizvođači.

 

„Očekuje se da će na ovom projeketu biti uposleno više od 400 radnika u tri smjene“, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić. Vrijednost ugovora je 18 miliona eura, a rok za završetak prve faze radova (probijanje tunala) je mart 2013. U međuvremenu, prema Karićevim riječima, JP Autoceste FBiH će provesti međunarodni tender za drugu fazu radova, a koji se odnose na hidroizolaciju, odvodnju, sekundarnu podgradu, kolovoznu konstrukciju i elektroinstalaciju. Finansiranje radova će biti nastavljeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD).

 

Kako je poznato, prvi izvođač na ovoj poddionici bio je SCT iz Slovenije, a potom je ugovor dodjeljen Primorju iz Slovenije. Zbog nesolventnosti ovih izvođača ugovori su morali biti raskinuti. Novoformirana Uprava Autocesta FBiH je uspjela naplatiti obje garancije za dobro izvršenje posla od ovih kompanija u iznosu 23 miliona KM i izvršila je uplatu svih dugovanja Primorja prema bh. kompanijama koje su bile angažirane kao podizviđači i dobavljači na tunelu Vijenac.