19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Septembar 2012 00:21

Poljoprivrednici kod Plevljaka

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Zeničko- dobojskog kantona predočili su premijeru Plevljaku, tokom susreta u sjedištu ZDK, tešku situaciju u oblasti poljoprivrede nastale kao posljedica velike suše. Teška finansijska situacija ograničava poticaje za poljoprivrednike, a veliki snjegovi, poplave, te ljetna suša prouzrokovale su povećanje cijena stočne hrane. 

 

- Mi smišljamo način kako da prezimo predstojeću zimu. Teška situacija je svugdje, ali je najkritičnije poljoprivrednicima u Moštru na visočkoj općini, kazao je Sedin Biogradlija, zamjenik predsjednika Udruženja poljoprivrednika ZDK. Premijer Plevljak je istakao da je apsolutno svjestan teške situacije u kojoj privređuju poljoprivrednici na području Kantona, pa i cijele BiH. Vlada ZDK je odobravala sredstva po ranije utvrđenim programima. Kako bi imala što bolju predodžbu utroška sredstava iz Budžeta ZDK, bit će provedena interna kontrola dodijeljenih poticaja.

 

- U situaciju nedostatka finansijskih sredstava bitna nam je svaka marka. Tako da će nam kontrola utrošenih sredstava pokazati da li trebamo nešto mijenjati u dosadašnjem načinu rada. U tom domenu očekujemo i vaš doprinos. Od vas poljoprivrednika tražim da dostavite Izvještaj o stanju u poljoprivredi kako bi mi mogli interventno djelovati. Ne želimo da poljoprivednici dođu u situaciju da se, u proljeće, bave nekim drugim poslom. Zeničko- dobojskom kantonu je potreban svaki poljoprivrednik i da se što više obradive zemlje koristi za proizvodnju hrane, istakao je premijer Plevljak.


Pres služba ZDK