19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 22 Avgust 2012 16:32

Mittal se izvinio Zeničanima

“Vezano za prethodne informacije koje je kompanija ArcelorMittal Zenica dala u nedjelju i ponedjeljak (19. i 20. avgust 2012.), a u vezi sa incidentima/kvarovima koji su se desili u našim pogonima Aglomeracija i Čeličana, želimo dati dodatne informacije i pojašnjenja, navodi se u saopćenju kojeg smo dobili iz Arcelor Mittala Zenica.

 

U noćnoj smjeni u subotu i u jutarnjoj smjeni u nedjelju (18./19. avgust 2012.), prilikom prebacivanja rada sa jednog konvertora na drugi konvertor u BOF čeličani, primjećeno je postojanje određenih pukotina na vatrostalnom ozidu kotla ovog konvertora. To je dovelo do povećanih emisija prašine iz konvertorske hale. Bilo je potrebno izvjesno vrijeme da se utvrdi izvor ovog ispuštanja prašine i budući da nije bilo moguće popraviti kvar u toku rada konvertora, isti je u toku dana zaustavljen kako bi se moglo pristupiti sanaciji oštećenja.

 

Istovremeno, 19.08.2012. u pogonu Aglomeracija došlo je do iznenadnog pucanja aglo trake i izvjesna količina prašine je naglo pala sa određene visine, što je dodatno uzrokovalo povećanje ukupnih emisija prašine iz Kompanije. Problem u pogonu Aglomeracija je bio trenutne priorode, a u pogonu Čeličane, zbog svoje složenosti, trajao je nešto duže.

 

Kompanija se izvinjava građanima Zenice zbog neugodnosti izazvanih navedenim problemima.”