19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Avgust 2012 08:54

Novi pogon:Asfaltna baza JATA

Zenica je odnedavno bogatija za još jedan proizvodni pogon. Preduzeće JATA Group, odnosno njihova članica zenički ŽGP pokrenuo je proizvodnju u 200-tonskoj asfaltnoj bazi, stacioniranoj u Industrijskoj zoni bivše Željezare Zenica, iza Kovačnice. Zeničani koji su kontaktirali naš portal primjetili su da se u području Šljivika (INA pumpa), te dijelu Blatuše i Pehara osjeti proteklih dana jak i neugodan miris benzina ili katrana, a nakon provjera utvrdili smo da se "miris" širi u intenzivnijim trenucima proizvodnje. Uz asfaltnu bazu nalazi se i betonara, pa stanovnici ovog dijela grada već se polako navikavaju na desetina kamiona Zvornik puteva, još jedne od firmi iz JATA Grupacije.

 

Prema dokumentima dostupnim na internetu, radi se o Wibau W200-S, kapaciteta 200 tona/sat, asfaaltnoj bazi koja ima kapacitet značajno veći od postojećih asfaltnih baza ove grupacije u Tuzlanskom kantonu. «Agencija za vodno područje rijeke Save» Sarajevo rješavajući po zahtjevu Investitora, «JATA GROUP» d.o.o. za održavanje i zaštitu puteva Srebrenik za izdavanje vodne saglasnosti za izrađenu projektnu dokumentaciju – Glavni projekat vanjskog uređenja i odvodnje tehnoloških i oborinskih voda sa platoa betonare i asfaltne baze u Industrijskoj zoni, općina Zenica dala je Rješenje o vodnoj saglasnosti za odvodnju tehnoloških i oborinskih voda sa platoa betonare i asfaltne baze u Industrijskoj zoni, a FMOIT - federalno Ministarstvo okoliša i turizma još prije tri godine je izdalo okolinsku dozvolu za rad ove fabrike. Nemamo pouzdane podatke koliko je ljudi zaposleno u ovom pogonu. Ono što je poznato iz ranijih napisa i dokumenata, ova asfaltna baza je "miraz" koji je ŽGP dobio dokapitalizacijom, odnosno unosom ove montažne fabrike asfalta kao investicije u vrijednost zeničke firme, čime je srebrenička firma prije nekoliko godina postala većinski vlasnik zeničkog preduzeća.

 

jatas0

 

 

 

 

 

Ta privatizacija bila je predmet dugogodišnjeg sudovanja naa više nivoa sudova u BiH, da bi Zeničko - ddobojki kanton, općina Zenica, ŽGP i JATA ponovno bili na sudu prošle i ove godine, zbog druge investicije, odnosno aktiviranja kamenoloma Babino - Široke stijene koji je pokrenuo JATA, na osnovu federalne dozvole, izdate u vrijeme kad je nadležnost nad koncesijama već pripadala Kantonu, što se navodi i u samoj "dozvoli".

 

jatas1