Printaj ovu stranu
četvrtak, 05 Juli 2012 20:17

Proglašeni Najmenadžeri 2012

U Sarajevu održan tradicionalni izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope u 2012. godini - U Sarajevu je, uz prisustvo nekoliko stotina najuspješnijih menadžera iz desetak zemalja Evrope i većeg broja privrednih, političkih i javnih ličnosti iz BiH i regiona, održana dvadesetšesta po redu ceremonija izbora najmenadžera i najkompanija regiona jugoistočna i srednja Evropa. Dodijeljeno su ukupno 24 menadžerske nagrada najuspješnim menadžerima, te 16 nagrada najuspješnjim pojedincima, koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju. Dobitnici priznanja su privrednici i kompanije, koji su u ovoj godini zabilježili meteorske uspone i rezultate u ekonomskom razvoju, investicijama, ekologiji, kvalitetu rada i zapošljavanju.


NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO:
ŠARIK TARA I TONI MEGGLE
Stručni žiri Direkcije za izbor i promociju menadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope ove godine je donio odluku da se dodijele čak dvije specijalne nagrade – za životno djelo, i to:
Šarik TARA, vlasnik i vlasnik i generalni director kompanije ENKA iz Istanbula, Turska, koja decenijama suvereno ‘vlada’ “građevinskim nebom” u regionu i u svijetu, radeći i gradeći u Turskoj, Libiji, Kuvajtu, Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu, trenutno sa velikim gradilištima u Rusiji, gdje je za 18 godina realizovano čak 137 projekata, zatim gradeći u Iraku, Grčkoj, na Kosovu, u Rumuniji... Gospodin Šarik TARA će priznanje i kristalnu pozlaćenu statuu preuzeti krajem jula, kada je potvrdio svoj dolazak u Sarajevo.
Toni MEGGLE, vlasnik i predsjednik kompanije MEGGLE AG Njemačka, također je dobitnik „Nagrade za životno djelo“, za stvaranje vrhunskog brenda „MEGGLE“, kako stoji u obrazloženju Žirija. Kompanija MEGGLE je rasprostranje i zastupljena svuda u svijetu, a godišnje ostvaruje promet oko 600 miliona eura.
LIČNOST GODINE REGIONA:
FILIP VUJANOVIĆ
„Nasljednik“ prošlogodišnjeg dobitnika ovog prestižnog priznanja „Ličnost godine regiona“ – gospodina Ive JOSIPOVIĆA je predsjednik Republike Crne Gore – gospodin Filip VUJANOVIĆ ! Gospodin VUJANOVIĆ, zajedno sa svojim kolegama iz susjednih država, veoma mnogo je uradio i radi na stvaranju boljih odnosa između država, a samim tim i boljih uslova za biznis i ekonomiju. Bosna i Hercegovina, praktično, nema neriješenog međudržavnog pitanja sa Republikom Crnom Gorom, pa je, tim povodom, Nj.E. Ramiz BAŠIĆ, koji je bio ambasador te zemlje u BiH, u dva navrata dobio priznanje “Najambasador”.
NAJMENADŽERI DECENIJE:
MIROSLAV BOGIĆEVIĆ I BRANIMIR MUIDŽA
PRIVREDNA LIČNOST GODINE:
VERICA MARAŠ
Nagrada „Najmenadžer decenije“ pripada ljudima koji su više godina zaredom osvajali prestižna priznanja “Najmenadžer godine” i tako dokazali da su, istinski, zaslužili priznanje. Laureati ovih specijalnih nagrada su:
Miroslav BOGIĆEVIĆ, vlasnik i direktor koncerna FARMAKOM MB iz Šapca, Republika Srbija, u čijem sastavu posluje sedam zasebnih preduzeća i 15 rudnika u tri privredne grane. Koncern Farmakom MB svoj uspjeh temelji na forsiranju proizvodnje i sirovinske nezavisnosti. Zapošljava 3.300 radnika, a najpoznatiji je po čuvenoj Mlekari Šabac i somborskoj fabrici akumulatora. Nezvanično, Farmakom i gospodin Bogićević nose titulu „Kralj rudnika“;
Branimir MUIDŽA, generalni direktor HEIDELBERGCEMENT GROUP za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Za deset godina, koliko je prošlo od privatizacije Tvornice, najuspješnije u Bosni i Hercegovini, prihvaćene obaveze u ukupnim investicijama premašene su čak za 60 odsto. Tvornica cementa Kakanj je jedan od rijetkih primjera gdje je kompanija iz BiH kupila firmu u drugoj državi – Hrvatskoj! TBG Beton u Zagrebu uspješno posluje kao firma-kćerka Cemetare Kakanj. Osnovana je i treća firma – TBG BiH, a gospodin Muidža veoma uspješno “vodi” sve tri kompanije;
Specijalnu nagradu „Privredna ličnost – žena godine regiona“ dobila je izvršna direktorica kompanije 13. JUL – PLANTAŽE a.d. Podgorica - gđica Verica MARAŠ, uspješna i ambiciozna menadžerica, lider među ženama regiona kad je riječ o menadžerskim poslovima i ne samo njima.
SUPER ŠAMPIONI BIZNISA:
KNEŽEVIĆ, SELJAK, REŠIDBEGOVIĆ
NAJMENADŽERI REGIONA:
RADOVIĆ, RANOGAJEC, SIMIĆ I BOJOVIĆ
Super šampioni biznisa – najmenadžeri i najkompanije za 2012. godinu, po izboru Žirija Nezavisne agencije, na čelu sa Tomislavom ANTUNOVIĆEM, predsjedavajućim Žirija su:
Duško KNEŽEVIĆ, predsjednik ATLAS GRUPE, Crna Gora i Srbija, za izuzetno uspješno vođenje i razvoj biznisa bez granica, posebno u zemljama regiona, osnivanje prvog privatnog univerziteta i društva za upravljanje investicionim fondovima.
Iztok SELJAK, predsjednik Poslovodnog odbora kompanije HIDRIA dd iz Ljubljane, Slovenija, vodećih sručnjaka na polju sistemskih klimatskih postrojenja.
Nedžad REŠIDBEGOVIĆ, generalni direktor vodeće kompanije u ovoj branši u regionu - BH TELECOMA. BH Telecom je, zahvaljući odličnom radu i organizaciji kompanije. Vodeća pozicija najprofitabilnije kompanije u Bosni i Hercegovini, značajno povećanje prihoda, dobiti i investicija, raznovrsni i kvalitetni paketi usluga, povećanje i modernizacija telekomunikacijskih kapaciteta, samo su neki od razloga zbog čega su gospodin REŠIDBEGOVIĆ i BH Telecom laureati priznanja Najmenadžer i Najkompanija već nekoliko puta na nivou Bosne i Hercegovine, kao i jugoistočne i srednje Evrope.
Blagota RADOVIĆ, predsjednik Odbora direktora kompanije ZETAGRADNJA iz Podgorice, Republika Crna Gora. Kompanija ZETAGRADNJA je jedna od vodećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori, gdje posluje već 15 godina.
Darko RANOGAJEC, generalni direktor kompanije OMCO CROATIA d.o.o., Republika Hrvatska, koja se bavi proizvodnjom alata – kalupa za ambalažu, u čemu je svjetski lider!
Tihomir SIMIĆ, generalni direktor kompanije ELEKTROVOJVODINA, Novi Sad, Republika Srbija, za izuzetno uspješno dugogodišnje poslovanje kompanije, stalne investicije i kvalitet rada – lider u regionu u oblasti elektroprivrede.
Milan BOJOVIĆ, generalni direktor kompanije PUTEVI a.d. Užice, Republika Srbija laureate su priznanja - najmenadžer i najkompanija regiona u oblasti građevinarstva - lider u organizaciji, brzini građenja i kvalitetu izgradnje cesta, tunela i mostova.
NAJBOLJE EVROPSKE KOMPANIJE
I NAJMENADŽERI
Grupa najuspješnijih menadžera i kompanija, kojima su uručena zaslužena priznanja za evropski kvalitet, meteorski rast, razvoj i ukupne rezultate je grupa koju predvode gospoda Đevad MUSLIMOVIĆ, predsjednik Uprave kompanije ŠPD UNSKO-SANSKE ŠUME Bosanska Krupa, te Valentin ILIEVSKI, generalni direktor kompanija MESSER BH GAS I MESSER TEHNOPLIN – najboljih evropskih kompanija u branši!
U ovoj grupi dobitnika visokih priznanja „Najmenadžer i najkompanija“ po oblastima i granama privrede su: Rusmir AKŠAMIJA, direktor kompanije OHL ŽS iz Zagreba, Republika Hrvatska; Slavko VUJISIĆ, izvršni direktor i suvlasnik firme HI POLIEX AD, Podgorica, Republika Crna Gora; Salko HASANEFENDIĆ, generalni direktor KIP ZOI 84 OCS d.o.o. Sarajevo; Branko PEJOVIĆ, direktor i vlasnik kompanije “DODING-SOGAL” d.o.o. Podgorica, Republika Crna Gora.
NAJVEĆE PRIZANJE ADIDAS-a: KOMPANIJI SANINO IZ DERVENTE
Drugu grupu dobitnika priznanja Najmenadžer i Najkompanija sačinjavaju kompanije iz Bosne i Hercegovine, male, srednje i obrtničke kompanije, koje se svojim radom, ponašanjem i uspješnim i kvalitetnim biznisom već nalaze u Evropi! Ovu grupu dobitnika predvodi gospodin Radovan PAZUREVIĆ, generalni direktor fabrike obuće SANINO iz Dervente, koja je dobitnik i najveće nagrade svjetskog proizvođača sportske obuće – Adidas – tzv. Zlatna kopačka, a nakon proizvedenih milion pari gornjih dijelova kopačke istoimenog brenda.
Bojan ĆORIĆ je mladi, sposobni i ambiciozni direktor i suvlasnik kompanije BIJELJINA PUT a.d. iz Bijeljine.
Nagrade „Najmenadžer i najkomanija“, pored gospode PAZUREVIĆA i ĆORIĆA, dobili su: Lucija OSTOJIĆ, stručnjak za finansije i konsalting u kompaniji HERMES d.o.o. Ljubuški; Fikret
AVDIĆ, vlasnik i generalni direktor kompanije FANTASY d.o.o. Zenica; Bego HASANOVIĆ, direktor firme BES COMPANY iz Sarajeva; Mile ATLAGIĆ, vlasnik i glavni menadžer kompanije AM MEĐUGORJE, Banja Luka; Šehad ĆEHAJIĆ, direktor firme BOSANCAR iz Bosanske Krupe i Boro KUKIĆ, vlasnik i direktor kompanije TERMOKLIMA Laktaši.
BERISLAV KUTLE – NAJMENADŽER U BANKARSTVU
Prestižno priznanje Najmenadžer - Nezavisne agencije i njenog Stručnog žirija, za oblast bankarstva – Najbanka i najmenadžer u bankarstvu – dobio je Berislav KUTLE, generalni direktor i UNICREDIT BANK d.d. Mostar.
FENIKS PRIVREDNI PODVIG GODINE
Međunarodni građevinski konzorcij FENIKS uspješno je povezao 3 grada i 3 države (Beograd, Republika Srbija, Sarajevo, BiH i Ljubljanu, Republika Slovenija) . Idejni osnivač konzorcija Feniks je gospodin Branislav Grujić, vlasnik i predsjednik PSP-FARMAN iz Beograda, a ideju su podržali i gospodin Iztok Seljak, predsjednik odbora direktora kompanije HIDRIA, Slovenija i gospodin Hamed Ramić, vlasnik i generalni direktor firme EUROASFALT iz Sarajeva. Konzorcij Feniks udružuje 45 firmi građevinskog sektora iz BiH, Srbije
i Slovenije, sa preko 35.000 radnika i godišnjim prihodom od 4,5 milijarde eura!
SPECIJALNA PRIZNANJA
Kao i ranijih godina, i za 2012. godinu u Sarajevu je dodijeljen jedan broj priznanja ljudima, kompanijama i institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u regionu jako veliki. Tradicionalna nagrada „Najgradonačelnik“ ove godine je pripala načelniku Opštine KARPOŠ, Skoplje, Makedonija – gospodinu Stevče JAKIMOVSKOM!
Pored njega, najnačelnici regiona za 2012. godinu su: Mićo MIĆIĆ, načelnik Opštine BIJELJINA, Armin HALITOVIĆ, načelnik Općine BOSANSKA KRUPA, Nermin OGREŠEVIĆ, načelnik Općine CAZIN i Smiljan VIDIĆ, načelnik Općine ČAPLJINA.
Specijalne nagrade za dostignuća u diplomatiji dobili su: Nj.E. Jelko KACIN, poslanik u Evropskom parlamentu, a „Najambasadori regiona“ su ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ulrike Maria KNOTZ, te ambasado Republike Slovenije Bosni i Hercegovini - Nj.E. Andrej GRASELLI,
Iz oblasti novinarstva i medija nagrada je pripala Draganu ĆUĆI, direktoru prve poslovne televizije u regiji - KAPITAL NETWORK iz Zagreba, za kvalitetan program, popularne i veoma gledane programske sadržaje, u kojima se znatan prostor posvećuje biznisu.
U kategoriji „Specijalna priznanja“ za vrhunske rezultate u svojoj branši uručene su i gospodinu Emilu VASILEV, izvršnom direktoru Balkanskog ureda za mali biznis, Sofija, Bugarska, koji pruža sve vidove pomoći malim preduzećima, zatim gospodinu Sretenu DOKIĆU, predsjedniku Unije samostalnih zanatlija i preduzetnika regiona južna Srbija, Niš, Republika Srbija i gospodinu ALEKSANDRU MEĐEDOVIĆU, direktoru predstavništva Messe Frankfurt Exhibition GmbH za Tursku. Gospodin MEĐEDOVIĆ je i član upravnog odbora Tursko - njemačke privredne i industrijske komore u Berlinu.
Ova manifestacija je, u dosadašnjih 25 dodjela priznanja, izgradila svoj imidž na prostorima regiona, kao i cijele Evrope, sa željom i ciljem da, od ljudi koji prave uspješan biznis i uspješno vode svoje kompanije, pravi najveće medijske zvijezde, da oni dobijaju oskare popularnosti, a ne da tu privilegiju imaju samo najbolji sportisti, najbolji pjevači ili misice.
Onaj ko je DOBITNIK uvijek je dio odgovora.
Onaj ko je GUBITNIK uvijek je dio problema.
Dobitnik uvijek ima Program.
Gubitnik uvijek ima izgovor.
Dobitnik kaže: „Daj da to uradim!“
Gubitnik kaže: „To nije moj posao!“
Dobitnik vidi odgovor u svakom problemu.
Gubitnik vidi problem u svakom odgovoru.
Dobitnik vidi prohodnu stazu i kroz živi pijesak. Gubitnik vidi živi pijesak na svakoj stazi.
Dobitnik kaže: „Možda je teško, ali je – moguće“. Gubitnik kaže: „Možda je moguće, ali je – preteško!“
ZATO, BUDIMO POBJEDNICI

Posljednje od