Printaj ovu stranu
četvrtak, 05 Juli 2012 13:18

Biznismen iz UAE u Zenici

Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona primio je danas dr. Ahmeda Eltiganija Rahema Al Mansouri-ja, vlasnika kompanije Al Rawabi Dairy, c.o. iz Dubaija (Ujedinjeni Arapski Emirati). Razlog za posjetu, prema riječima dr. Eltigani-ja je njegovo interesiranje za investicije u Zeničko-dobojskom kantonu. On je pojasnio da želi investirati u izgradnju moderne fabrike mlijeka i mliječnih proizvoda, voćnih sokova i vode. Osim toga, namjerava proizvoditi lucerku ne samo za potrebe buduće mljekare, već i za izvoz na svjetsko tržište za šta mu je potrebno 4.000 hektara zemljišta. Realizacijom ove investicije uposlilo bi se 1.500 radnika, a posredno i mnogo veći broj u lokalnim firmama koje će pratiti tu investiciju. Osim ovog, kompanija Al Rawabi Dairy s partnerima mogla bi uložiti ukupno 100 miliona dolara u ovo područje, pa su od premijera Kantona tražili pismo namjere u kome bi bili navedeni prijedlozi za konkretne projekte u koje bi bila utrošena ova velika investicija.

 

Izgradnjom mljekare s najmodernijom tehnologijom proizvodilo bi se trajno mlijeko i mliječni proizvodi koje ova kompanija namjerava izvoziti u zemlje Arapskog zaljeva, tj. Kuvajta, Katara, Omana, Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Premijer Plevljak izrazio je zadovoljstvo namjerom ove kompanije da investira u Zeničko-dobojski kanton. Posebno raduje, kazao je premijer Plevljak, mogućnost da se zaposli više od 1.500 ljudi te da se povećaju izvozne preference našeg Kantona izgradnjom planiranih fabrika. Vlada Zeničko-dobojskog kantona učinit će sve da podrži na svaki potreban način realizaciju investicije te će angažovati sve svoje potencijale kako bi se obezbijedio neophodan suport realizaciji planiranih projekata sa partnerima iz Dubaija. Na kraju sastanka dogovoreno je da se nakon slanja pisma namjere kompaniji Al Rawabi Dairy i pronalaženja adekvatnog zemljišta, upriliči naredna posjeta arapskog investitora i tada krene sa realizacijom dogovorenih projekata.

 

Press služba ZDK

Posljednje od

Povezani članci (by tag)