28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Juni 2012 15:30

Mittal odustaje od grijanja Zenice?

U prostorijama Eko foruma je  održan sastanak s predstavnicima kompanije ArcelorMittal Zenica. Na sastanku su predstavljene informacije o planiranim projektima za zaštitu okoliša, koje se ne razlikuju od informacija iz jula i novembra 2011: svi projekti kasne s realizacijom, pripremaju se tenderi, elaborati, potpisani su ugovori s izvođačima, ali rezultata najvažnijih projekata sigurno neće biti prije marta 2013. godine. ArcelorMittal je nedavno objavio izvrsne poslovne rezultate u 2011. godini (profit po toni čelika je povećan sa 100 na 118 USD u odnosu na 2010. godinu), ali zenička željezara navodno već tri godine posluje s gubitkom. ArcelorMittal tvrdi da je sadašnja cijena grijanja u Zenici za njih preniska i da su od Općine nedavno tražili da Općina nabavlja energente, a da ArcelorMittal samo naplati spaljivanje u kotlu, kao što se radilo prije pokretanja integralne proizvodnje.

 

Zato se na ovom sastanku razgovaralo o alternativama za grijanje grada: termoelektranama KTG Zenica i Kakanj. Realizacija projekta KTG je veoma upitna, jer još uvijek nema investitora, a planirani kapacitet se ne može napajati postojećim plinovodom. U zimskim mjesecima plinovod je opterećen do maksimalnog kapaciteta. Čak i planiranom gradnjom kompresorske stanice u Zvorniku, projektovani kapacitet KTG elektrane je toliki da će plina za elektranu biti dovoljno samo ljeti, tako da se grad ne može zagrijavati na taj način. EKO FORUM već duže vrijeme zagovara ideju grijanja grada toplotnom energijom iz Termoelektrane Kakanj iz više razloga: U TE Kakanj postoje izgrađena postrojenja koja rade sa domaćim resursima i koja ne zavise od stranih investitora kao postrojenja ArcelorMIttal. Priključenjem Zenice na sistem daljinskog grijanja iz TE Kakanj povećava se stepen iskorištenja energije u Kaknju, smanjuje se specifična emisija polutanata.

 

Gradnja toplovoda Zenica-Kakanj je posao koji se može uraditi vlastitim snagama, upošljavanjem domaće građevinske operative, a može se realizovati kao dio trase auto-puta, čime se eliminišu troškovi eksproprijacije. Gradnja toplovoda od Kaknja do Zenice je višestruko jeftinija od gradnje termoelektane na zemni plin. Cijena toplote koja će se nabavljati iz TE Kakanj bi omogućila J.P. "Grijanje“ da se ozbiljnije posveti rekonstrukciji toplovoda u gradu, kako bi se smanjili sadašnji gubici toplote. U okviru gradnje GGM u Zenici planirana je i rekonstrukcija magistralnog toplovoda, ali samo do lokacije buduće elektrane KTG. ArcelorMittal ne planira spajanje te infrastrukture na svoj pogon Energetike, jer im grijanje grada nije prioritet. EKO FORUM će zahtijevati od općinske vlasti da se instalacija toplovoda trasom GGM-a usaglasi sa J.P. "Elektroprivreda“, kako bi se stvorili uslovi za grijanje grada iz TE Kakanj.