31 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Maj 2012 09:18

Uspjeh arhitekata Filtera

Novi uspjesi grupe mladih arhitekata iz studija „Filter“ -Osvojeno drugo mjesto na međunarodnom natječaju- Investitor i raspisivač Grad Zagreb, te organizator i provodilac Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) objavili su jučer rezultate natječaja raspisanog 10.01. za izradu idejnog urbanističko- arhitektonskog rješenja Bloka Badel u Zagrebu. Nakon što je pregledao 242 pristigla rada iz cijelog svijeta, ocjenjivački sud dodijelio je tri nagrade. Visoko drugo mjesto pripalo je grupi mladih arhitekata koju čine Vedad Islambegović, Nedim Mutevelić, Kenan Vatrenjak, Ibrica Jašarević, Asmir Mutevelić i Vernes Čaušević, svi predstavnici arhitektonskog studija „Filter z.o.d.“. Bh. autorski tim je uz priznanje osvojio i novčani dobitak u iznosu od 170.100,00 kn (cca 22.680,00 €).

 

"Nagrada nam mnogo znači, jer se radi o internacionalnom konkursu sa tolikim brojem pristiglih radova. Iako smo mladi arhitektonski studio, uspjeli smo pokazati da arhitektonske ideje iz Bosne i Hercegovine mogu konkurisati na svjetskom nivou", kazao je Nedim Mutevelić.

 

Pomenimo i to da je zagrebačkom natječaju prva nagrada u iznosu od 226 800 kn je otišla radu autora Luísa Pedra das Nevesa Pereire i Pabla Rebela iz Portugala, dok su treću nagradu u iznosu od 113 400 kn dobili arhitekti iz Italije Alessandro Bua, Ilaria Ariolfo i Andrea Alessio.

 

Brojni su uspjesi „Filtera“, perspektivne bosanskohercegovačke arhitektonske grupe, a izdvojit ćemo prvo osvojeno mjesto na natječaju „Historijski park srednjovjekovne Bosne“ koji je raspisalo Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona 2009. godine. Nakon finaliziranog enterijera u Švicarskom Cirihu (Zurich) i master plana u Zagrebu očekuje se i realizacija idejnog projekata „Historijski park srednjovjekovne Bosne“ u Zenici na Kamberovića polju. Nadajmo se da će kreacije ovog mladog kreativnog tima, čiji je član Zeničanin Vedad Islambegović, uskoro krasiti i najveći zenički park.

 

filter2

Povezani članci (by tag)