Printaj ovu stranu
četvrtak, 10 Maj 2012 21:14

Izabrani najpoželjniji poslodavci

Najpoželjniji poslodavac u Bosni i Hercegovini u 2012. godini, prema izboru posjetitelja portala Posao.ba, je kompanija BH Telecom. Među 10 najpoželjnijih poslodavaca u ovoj godini su i Elektroprivreda BiH, dm drogerie markt, ASA group, Unicredit Bank, kompanija Violeta, Raiffeisen BANK, Coca-Cola, Authority Partners i Al Jazeera.


U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom januara, februara i marta sudjelovalo je 8.185 ispitanika iz svih dijelova BiH, a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava.

Ove godine izabrane kompanije od 11 do 30 mjesta svrstane su u sljedeće kategorije: proizvodno prodajni sektor, finansijski sektor, informatika i telekomunikacije i farmacija.

Najpoželjniji poslodavci u 2012. godini u proizvodno prodajnom sektoru su: Fabrika duhana Sarajevo, HIFA group, Konzum, LUK grupacija, Mercator, Orbico i Sarajevski kiseljak.

U finansijskom sektoru najpoželjniji poslodavci su: BBI banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sparkasse Bank i Volksbank BH.

U kategoriji informatika i telekomunikacije najpoželjniji poslodavci su: HT Eronet, Logosoft, Microsoft BiH i m:tel, a u kategoriji farmacija - Bosnalijek i GlaxoSmithKline.

Specijalno priznanje za doprinos zapošljavanju mladih pripalo je Mikrokreditnoj fondaciji MIKRA, UniCredit Leasingu i kompaniji Box.

Na večerašnjoj ceremoniji u Domu mladih u Skenderiji istaknuto je da su u istraživanju ponuđeni i razlozi atraktivnosti zbog kojeg ispitanici smatraju određenu kompaniju najpoželjnijim poslodavcem.

Zaposleni ispitanici u BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposlen kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim.

Generalni pokrovitelj su Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC i Projekt zapošljavanja mladih YEP, dok su partneri Federalni zavod za zapošljavanje i program Prilika Plus.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)