Printaj ovu stranu
srijeda, 09 Maj 2012 19:38

Zenički rudari prijete štrajkom

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja „Zenica“ Mehmed Oruč izjavio je kako u tri jamska kapaciteta ovog preduzeća trenutno postoji potreba za upošljavanjem minimalno stotinu radnika. „Nedostatak NK radnika, odnosno rudara, kao i jednog broja kvalifikovanih radnika, mašinske i elektrostruke, traje izvjesno vrijeme i dovodi do maksimalnog iscrpljenja radnika. Apelujemo na upravu vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda BiH da konačno potpiše saglasnost za prijem stotinu radnika u tri jamska kapaciteta RMU Zenica“, kaže Oruč.

Potvrdio je kako je iz JP EP BiH pozvan na sastanak koji će biti održan u petak kod generalnog direktora Elvedina Grabovice. Oruč je izjavio, kako zenički rudari od vladajućeg društva hitno traže ispunjenje dvaju uvjeta. „Posla ima, sistematizacija to omogućava, da se odmah na posao primi stotinu rudara kako bi zadržali postojeći nivo proizvodnje. Tražimo i korekciju cijene uglja iz naših proizvodnih pogona, neadekvatna cijena uglja dovodi RMU Zenica u finansijski kolaps. Razlika je u cijeni uglja koji se isporučuje Elektroprivredi BiH i one koja ide prema ArcelorMittal Zenica, gdje faktički mi na istoj isporučenoj količini uglja imamo razliku između 300.000 i 400.000 KM. To je ogroman gubitak“, tvrdi Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU „Zenica“.

 

Zavisno društvo RMU „Zenica“ ima 1.476 uposlenih, od kojih su 964 jamska radnika, a 296 su invalidi rada i rata. Prosječna mjesečna proizvodnja iznosi iz tri pogona: „Stranjani“, „Stara jama“ i „Raspotočje“ oko 30.000 tona uglja.


Posljednje od

Povezani članci (by tag)