29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 19 Juli 2011 06:15

Emir Sokolović Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)
emir-sokol2Danilo Kocevski, direktor pedesetih "Struških večeri poezije", jednog od najvećih evropskih i svjetskih skupova pjesnika, pozvao je zeničkog pjesnika Emira Sokolovića da učestvuje na ovogodišnjim, jubilarnim susretima.
- Ovogodišnje Struške večeri poezije biće održane od 25. do 28. avgusta i vjerujemd a je poziv uslijedio nakon niza promocija i nagrada koje sam dobio u susjednim Hrvatskoj i Srbiji, ali i Poljskoj, Češkoj i drugim evropskim zemljama, kazao nam je Sokolović.

Na obalama Ohridskog jezera se od 1962. godine održava festival, koji je već 1966. dobio internacionalni prefiks, a do ove godine na njemu je učestvovalo oko četiri hiljade pjesnika iz devedeset tri države. Festival dodjeljuje nagrade, i to od 1963. godine  "Braća Miladinovci" za najboljeg pjesnika, od 2003. "Mostovi Struge" sa UNESCO-om za najboljeg mladog pjesnika na svijetu, te "Zlatni vijenac" za životno djelo. Među dosadašnjim dobitnicima nagrada i učesnicima prestižnog festivala bili su Mehmedalija Mak Dizdar, Desanka Maksimović, Miroslav Krleža...
Čitano 3502 puta