18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/arnelaslikar
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/arnelaslikar
ponedjeljak, 10 Oktobar 2011 23:34

Galerija: Arnela Šabanović Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Ljubav prema slikarskoj umjetnosti, a posebno crtanju počela je iskazivati veoma rano. Zeničanka Arnela Šabanović danas iza sebe ima niz uspješnih radova. Međutim, tek kroz srednje školovanje, zahvaljujući svojim kolegama i  kolegicama, počela je crtati njihove portrete, uglavnom zbog zabave.

 

- Crtala sam, uživala u tome,  a na neki način mi je i godilo to što svi moji crteži imaju veze sa onim što se može nazvati mojim stilom, originalnim stilom. Već tada sam se isključivo orijentirala na realistično crtanje portreta poznatih osoba, ali naravno i portreta svoje obitelji, kao i prijatelja. Neki  od meni najznačajnijih portreta su svakako portret engleskog glumca Roberta Pattinsona za čiji kompletan završetak mi je bilo potrebno punih  20 sati. Ovaj portret  na međunarodnoj online zajednici umjetnika (DeviantArt-u) , ima preko 6000 pregleda, što u potpunosti govori o njegovoj kvaliteti i realističnosti. Pored ovog portreta tu su i portret američke filmske glumice Angeline Jolie, zatim portret španjolskog nogometaša Cesc Fabregasa, koji ima preko 800 downloada na stranici DevianArt-a, i mnogi drugi.

Ono što mnoštvo ljudi zanima je način na koji Arnela crta. Zamolili smo je da nam to ukratko objasni:

- Većina poznatih portretista koristi tzv. rešetku (grid) zbog preciznosti  i urednosti detalja. Taj način crtanja sam i sama počela primjenjivati, ali to je samo jedan dio, odnosno početna faza u crtanju portreta. Poznato je da je crtanje portreta, odnosno, crtanje ljudskog tijela jedan od najtežih motiva u slikarstvu. Da bi nastao jedan „dobar“ portret predhodno je potrebno poznavati anatomiju glave, te savladati osnovne proporcije i omjere.  Međutim, to nije sve. Ono što je ipak najvažnije u crtanju portreta , je pogoditi na osobi ono što je čini posebnom. Obično je to pogled, osmijeh... Onaj ko u tome uspije, može se reći da posjeduje talenat u ovoj oblasti umjetnosti. Ja svakako imam još dosta toga da naučim, a za sada  sam, vjerujem, na dobrom putu.  Ipak, za mene kao samouku umjetnicu, največa čast je kada neko pohvali moj rad i trud, a uostalom to mi je i  velika motivacija da nacrtam portret što ljepše i originalnije!

Ove godine Arnela je planirala napraviti i jednu samostalnu izložbu u svom rodnom gradu Zenici, i na taj način promovirati svoj rad, ali svakako i obradovati ljude koji sa nestrpljenjem očekuju da njenee crteže, osim preko interneta, vide i u stvarnosti. Međutim zbog nedostatka dosljedne potpore, morala je za sada odustati od tog cilja. Ko zna, možda poslije ovog članka to bude drukčije i neko odluči da joj pomogne u realizaciji njene ideje.

{gallery}arnelaslikar{/gallery}

Čitano 4118 puta Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 10 Oktobar 2011 23:41