29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 02 Oktobar 2011 23:40

Adnan Zahirović Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

U posljednjim utakmicama naše nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj odličnim igrama oduševio je dvadesetjednogodišnji Zeničanin Adnan Zahirović. Požrtvovan na zelenom terenu i beskompromisan u duelima, pokazao je kako se igra u najdražem dresu.

 

Jug Rusije

Nogometaš Spartaka iz Nalčika i u ruskom prvenstvu igra odlično. U dosadašnjim utakmicama postigao je tri gola, a i prvi je strijelac svoje ekipe. Odlični vezni nogometaš zadovoljan je životom u dalekoj Rusiji, gdje su najbolji klubovi već pokazali interesiranje za njega.

- Kako vrijeme odmiče, sve bolje igram. Bilo mi je potrebno malo više vremena da se naviknem. Spartak nije veliki klub u Rusiji, ali vjerujem da moje vrijeme tek dolazi. Nadam se da će klub uspjeti sačuvati prvoligaški status - kaže Zahirović te dodaje da je Spartak trenutno na začelju ruskog prvenstva. 

Ističe veliku podršku kapitena Miodraga Džudovića te saigrača Milana Jovanovića i Jovana Golića.

- Ti su momci uvijek bili uz mene. Zajedno provodimo dosta vremena. Idemo na večere, u kino ili igramo bilijar - kaže Adnan. 

Nalčik je grad na jugu Rusije prema Čečeniji, koji je prije šest-sedam godina bio zahvaćen ratnim dešavanjima, ali se to sada, kako kaže naš internacionalac, uopće ne primijeti. 

- Nikada ne bih rekao da je ovdje u skorijoj prošlosti bilo ratnih dejstava. Riječ je o relativno manjem gradu u Rusiji sa skoro 400.000 stanovnika. Vrlo je malo industrije s dosta prelijepe prirode. Naravno, kao i u cijeloj Rusiji, prisutno je mnogo policije i vojske. Otvoreno je dosta tržnih centara, ali noćni život i nije nešto naročito. Zanimljivo je da nema noćnih klubova, jer su ljudi na jugu Rusije dosta konzervativniji nego u Moskvi - zapaža Zeničanin.

Nemoguća misija

Nekoliko puta je bio u Moskvi, ali još nije imao priliku prošetati centrom ruske metropole i upoznati se s njegovim ljepotama.

- U Moskvi znam samo nekoliko hotela u kojima sam bio u karantinu. Odmah nakon utakmice putuje se nazad, u Nalčik. Nemamo vremena za šetnju ili noćne izlaske. O Moskvi sam čuo dosta zanimljivosti, ali se još nisam mogao uvjeriti da ovaj grad živi 24 sata dnevno kao što su mi svi pričali - kaže naš talentirani vezni nogometaš.

U početku je Adnanu najteže bilo naviknuti se na stalne letove avionom, koji su mu u Rusiji postali sastavni dio života.

- Ono što su kod nas autobusi, u Rusiji su definitivno avioni. To je ogromna zemlja i na svako gostovanje ide se avionom. Putovanje autobusom bila bi nemoguća misija - kaže Zahirović, koji je za samo nekoliko mjeseci uspio dobro savladati ruski jezik. 

U Rusiji mu mnogo nedostaju rodbina i prijatelji te djevojka Irina Preldžić, s kojom je u vezi više od dvije godine. 

- Nadam se da će me u Rusiji uskoro obići moji najbliži. Oni su mi uvijek bili najveća podrška u životu i, da nije njih, sigurno ne bih postigao ovako velike uspjehe na sportskom planu - kaže Zahirović.

Rahimić je veliki čovjek i igrač

Veliku pomoć našem internacionalcu pružio je i kolega iz reprezentacije Elvir Rahimić, dugogodišnji nogometaš moskovskog CSKA.

- On je veliki čovjek i igrač, ali u isto vrijeme vrlo jednostavan i normalan čovjek. Mogao sam se uvjeriti koliko ga u Rusiji cijene. Bio bih sretan kada bih postigao samo djelić njegovog uspjeha - kaže Adnan.

Rusi i alkohol

Za našeg nogometnog reprezentativca nepojmljivo je koliko Rusi piju alkohol.

- Njima je uvijek lako naći razlog da se napiju. To važi i za muškarce i za žene. Tu nema skoro nikakve razlike. Nije mi jasno kako nakon toliko alkohola ujutro treniraju bez ikakvih problema ili igraju utakmice. Mislim da je to pravi fenomen - kaže nogometaš Spartaka.

 

Dnevni avaz

Čitano 4836 puta