29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Septembar 2011 22:09

BNP: Počinje 62. sezona ! Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

bnp621SVEČANO OTVORENJE 62. POZORIŠNE I KONCERTNE SEZONE U BNP-u ZENICA -  U svim bosanskohercegovačkim pozorištima sezona je u pravilu već odavno počela, ali pozorišna publika će ipak morati čekati neko vrijeme na prve premijerne izvedbe i nova produkcijska ostvarenja bh. teatara.  Produkcijski tim Bosanskog narodnog pozorišta Zenica potrudio se ljubiteljima teatarske umjetnosti iz Zenice i cijele Bosne i Hercegovine već tokom mjeseca septembra, na početku svoje 62. pozorišne i koncertne sezone, predstaviti sa čak dvije premijerne izvedbe.

U pitanju su dva autorska koprodukcijska projekta, muzičko-plesni spektakl Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče, autora reditelja Harisa Pašovića i koreografa Edwarda Cluga, te Pismo iz 1920., briljantnog regionalnog pozorišnog autora Olivera Frljića. Pomenute predstave BNP Zenica radi u koprodukciji sa East West Centrom Sarajevo i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS.

 „Ovo je savršen početak 62. sezone naše pozorišne kuće. Jedini smo teatar u BiH koji će publici prikazati čak dvije velike i značajne premijerne izvedbe već u devetom mjesecu. Zbog toga smo izuzetno ponosni, a zahvalnost za ovakav početak upućujemo članovima našeg kolektiva, saradnicima i koprodukcijskim parterima“, poruka je Direkcije BNP-a Zenica.

Bh. pozorišna publika će na Velikoj sceni BNP-a Zenica imati priliku pogledati svjetsku gala premijeru predstave Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče 22.09., za koju već nekoliko dana vlada veliko interesovanje bh. javnosti. Osam dana nakon premijere koprodukcijskog projekta BNP-a i East West Centra, 30.09., predstava Pismo iz 1920. će otvoriti 51. MESS na daskama Velike scene zeničkog pozorišta, a već 9.10. na sceni sarajevskog SARTR-a i zatvoriti ovaj prestižni regionalni teatarski festival.

Vrijedi istaći i da je predstava Arapska noć, Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Filipa Grinvalda, zadovoljila kriterije koje je postavio uvaženi hrvatski teatrolog Hrvoje Ivanković, selektor 51. međunarodnog teatarskog festivala MESS Sarajevo 2011. U konkurenciji od čak 12 predstava iz cijele Bosne i Hercegovine, selektor je u nacionalni program uvrstio svega dvije predstave za koje navodi da se ističu nivoom izvedbe, inventivnošću rediteljske postavke i tematskom aktuelnošću. Ta činjenica predstavlja još jedan veliki uspjeh za BNP Zenica, ali i za naše koprodukcijske partnere – Narodno pozorište Tuzla.

S obzirom na sve navedeno, ove godine Bosansko narodno pozorište Zenica ulazi u historiju Festivala MESS kao jedno od rijetkih pozorišta koje je tokom 51 godine postojanja Festivala nastupilo sa čak tri koprodukcijske predstave: Arapska noć, Pismo iz 1920., Ruže za Anu Terezu/Fudbalske priče, pri čemu jedna predstava ima i svoje dvije festivalske premijere.

Želje uposlenika BNP-a Zenica su da novu sezonu učine još uspješnijom od one prethodne, za koju poznavaoci prilika u pozorišnoj umjetnosti, poredeći je sa sezonama i produkcijama drugih teatara, tvrde da je jedna od najuspješnijih tokom posljednjih nekoliko godina.

Dino Delić, voditelj Ureda za odnose s javnošću

Čitano 3961 puta